Skip to content

O PagArtFestivalu, traje do 17. kolovoza

PagArtFestival održava se na Pagu već 24. godinu zaredom u produkciji i organizaciji Umjetničke organizacije i Kazališne družine „Lovro&Nina“. Ove godine traje od 1. do 17. kolovoza, a u programu festival je ostao vjeran konceptu ozbiljne glazbe u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz jedan umjetnički događaj druge vrste – kazališnu predstavu

Lucija Paunović

Program PagArtFestivala otvorio je Lovro Pogorelić tradicionalnim blistavim recitalom u prepunoj crkvi sv. Frane, gdje je odsvirao Transcendentalne etide F. Liszta i oduševio publiku. Osim koncerata, PAF je uspješno predstavio i pretpremijeru predstave Iluzije Ivana Viripajeva. U atriju Kneževog dvora izveli su ju Ana Pogorelić i Teodor Vinčić, a originalnu glazbu i klavirsku izvedbu, koja je u predstavi igrala podjednaku ulogu s glumcima, izvela je Katarina Ranković. 

U prekrasnom ambijentu crkve sv. Frane sjajni albansko-francuski violončelist Vlorent Xhafaj izveo je rijetki program koji se sastojao od dvije suite za violončelo solo J. S. Bacha te izbora iz 12 Capriccia za violončelo solo R. Matza. 

U nastavku festivala slijede još dva koncerta, svaki na posebnoj lokaciji koje spajaju kulturu i znamenitosti grada Paga s glazbom. Prvi na redu je koncert 12. kolovoza u crkvi Marijinog Uznesenja gdje će nastupiti naši proslavljeni glazbenici, orguljašica Ljerka Očić i oboist Branko Mihanović. Izvest će program s djelima baroknih majstora- Musica affettuosa

Svake godine PagArtFestival predstavlja i jednog mladog glazbenika, a takav koncept je zadržao i ove godine, stoga se 17. kolovoza očekuje koncert gitarista Luke Lovrekovića u prekrasnom otvorenom prostoru Starog Grada Paga. 

Potporu festivalu pružaju Zadarska županija, Grad Pag, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Paga te brojni sponzori i donatori među kojima se posebno ističu donacije Vina Prelac, Roto svijeta pića, Paške sirane i Solane Pag.