Skip to content

Let ptica – ciklus Bojana Doleneca

Akademski slikar Bojan Dolenec suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, kontinuirano stvara i izlaže kako na zajedničkim tako i na samostalnim izložbama. Njegov je opus raznovrstan, zanimaju ga mnogi motivi i njihove mogućnosti

Miroslav Pelikan

Nedavno je zgotovio novi ciklus akvarela, naziva Let ptica, izvedeni na formatu A4, s poznatim, za njega ključnom tematikom, more, pučina, obala, visovi iznad mora, većinom prozirno, mirno nebo.

Ovoga puta, doletjela su jata ptica, crnih, uznemirenih točkica, mrlja, vratolomno jurećih znakova, dosegnula su more, ne odmičući se od obale, leteći u vrtoglavom krugu, ne dosežući nebo, ne dodirujući tlo ili valove.

Ova jata ptica najavljuju oluju, nezaustavljivu i po život opasnu, grozomornu pojavu ili se ptice pak kreću ispred oblaka uzdignute prašine, koja se ne vidi od visova pored mora, dok se u oblacima prizemljene prašine čuju povici, glasovi, bibnjevi, vika, galama.

Dolenec je stvorio u ranijim serijama akvarela radova edenski vrt, mjesto kome svi težimo, ako ništa drugo, barem u mislima doživljavamo taj prostor kao svojevrsno spasenje, azil koji će nas zaštititi u često neljudskim vremenima.

Novi ciklus Let ptica Bojana Doleneca otvara novu priču i uvlači nas u nju, dok more prska nezainteresirano stjenovitu, pješčanu obalu, a visove ustremljuju svoj pogled prema nebu, jedino ptice grakću.

See also  Najava izložbe Jakova Žapera: APSTRAKCIJE - RAZMIŠLJANJA