Skip to content

Najstariji zoološki vrt na svijetu, onaj u Beču, slavi 270. obljetnicu postojanja

Bečki Tiergarten Schönbrunn, najstariji zoološki vrt na svijetu, 31. srpnja ove godine slavi okruglu obljetnicu

Matea Čuljak

Povodom 270. rođendana posjetitelje očekuju zabavni i edukativni sadržaji kao i brojna iznenađenja. Tako mogu vidjeti nove stanare zoološkog vrta poput prinove u obitelji žirafa, a prvi put u 20 godina ondje je ovog lipnja na svijet došlo i mladunče orangutana. Također je otvoren novi prostor za domaće životinje u kojemu najviše uživaju najmlađi posjetitelji koji se ondje mogu igrati s kozama, ovčicama i kunićima. Modernizirana je nastamba za lavove, a u sljedećim tjednima novim će sjajem zablistati nastambe za geparde i nosoroge. U sklopu nove ponude zoološki vrt otvoren je duže od redovnog radnog vremena te posjetiteljima omogućuje da se tijekom ljetnih večeri upoznaju s njegovim stanarima u dojmljivom ugođaju. Dani ugroženih vrsta, koji se održavaju početkom rujna, obilježit će završetak slavlja. U okviru te manifestacije građani mogu saznati kako svatko od nas može dati svoj doprinos zaštiti vrsta kojima prijeti izumiranje te koje mjere provodi sam zoološki vrt.

Tiergarten Schönbrunn dom je oko 700 različitih životinjskih vrsta i otprilike 8.000 jedinki. Njegova ukupna površina iznosi 17 hektara. Zoološki vrt u glavnom gradu Austrije nije samo mjesto za provođenje slobodnog vremena, već i mjesto gdje se susreću znanost i obrazovanje, a svoje posjetitelje privlači životinjskim svijetom kao i radom na očuvanju ugroženih vrsta. Pravu senzaciju izazvalo je 2007. godine rođenje mladunčeta pande koje je začeto prirodnim putem, a ondje je i ženka pande prvi put u nekom zoološkom vrtu podigla blizance bez ljudske pomoći. Tiergarten Schönbrunn postigao je i druge senzacionalne uspjehe. Tamo su također prvi put u zatočeništvu na svijet došli mladunci nekih vrsta kao što su divovska meduza ili zelenotrbi gušter, a otkrivene su i dvije nove životinjske vrste. Još 2010. godine znanstvenici su ondje pronašli novu vrstu puža podrijetlom iz tropske kišne šume na Borneu, a 2021. otkrivena je dosad nepoznata vrsta račića.

Bečki zoološki vrt osnovali su car Franjo I. Stjepan Lotarinški i njegova supruga Marija Terezija 1752. godine. Tada je izgrađena menažerija s paviljonom u središtu i posebnim odjeljcima sa životinjama koji su ga okruživali. Dio je carske ljetne rezidencije Schönbrunn, a 1996. godine uvršten je na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Osim toga, druga je najposjećenija atrakcija u Austriji te u prosjeku privlači više od dva milijuna posjetitelja godišnje. Od zoološkog vrta popularniji je samo dvorac Schönbrunn. Tiergarten Schönbrunn ubraja se među najbolje zoološke vrtove u svijetu, a ove je godine 6. put zaredom okrunjen titulom najboljeg zoološkog vrta u Europi.