Skip to content

Razgovor s Ivanom Mladenovićem iz Varaždina u povodu zagrebačke izložbe

UTISCI Ivana Mladenovića

Istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar iz Varaždina, Ivan Mladenović od dvadesetog srpnja ove godine predstavlja se s novom samostalnom izložbom Utisci u Centru za likovni odgoj grada Zagreba na Rokovom perivoju br 4

Miroslav Pelikan

Riječ je o najnovijoj umjetničkoj produkciji nadarenog varaždinskog umjetnika. Istaknimo kako je s nizom proteklih autorskih ciklusa Ivan Mladenović izazvao iznimno zanimanje javnosti, tako da se svako njegovo izlaganje očekuje s nestrpljenjem. 

I dalje Vas osobito zanimaju motivi bika ali i ljudski portreti.

Koncept rada temelji se na figuraciji motiva bika te muškog i ženskog portreta. Radovi su izrađeni u kamenu različitim teksturama da se izrazi prethistorijska forma i aura skulptura. Ideja razrade koncepta je izrada „Stop animacije“ na temelju fotografije izrađenih skulptura i prikaz projekcije oživljavanja motiva linijama i povezivanje animiranog lika sa prethistorijskim crtežima.

Intrigantan je i naslov izložbe Utisci.

Kada se govori o utiscima, smatra se poput doživljaja; ono nešto što u ovom slučaju se primjećuje kroz život, vizualizira i zadržava kroz misao, te podsvjesno stvara i oblikuje.

Služite se klasičnim kiparskim alatima.

Radovi su izrađeni ručnim alatima poput špice i dlijeta čekićem kako bi se izrazila tekstura skulpture i njihov oblik. Radovi ujedno imaju arhetipski oblik koji svojom nedovršenošću prikazuju snagu, tj. pokret forme koja oblikuje stvarnost skulptura. 

Što je ključ za razumijevanje ovoga opusa?

Kada se govori o utiscima, misli se na ideje koje su stavljene u kamen špicom i dlijetom, bez prethodnih skica i zadržane u formi portreta i skulpture bika. Razvoj priče kod radova u kamenu vidi se u razvoju pokreta stop animacijom putem fotografija na kojima se crta kadar po kadar i na taj način realizira šest kratkih animacija koje se međusobno povezuju u jedan animirani film kroz priču koja govori o prolaznosti života a koja se kreće ukrug i stvara jedan životni loop linijom koja podsjeća na prethistorijske crteže koji svojim pokretom i pričom daju auru samom likovnom djelu.

Vaš je kamen, jednostavno oživljen.

Zadržana misao utjelovljena je u kamenoj skulpturi i oživljena u animiranom filmu, te izražena kroz liniju, kako bi se izrazio koncept priče kroz skulpturu u kamenu, a zatim kroz oživljeni motiv koji se prikazuje kroz animirani film, te oslobađa svoje kamene forme.