Skip to content

Otvoren jubilarni 20. Tabor Film Festival

Otvoren jubilarni 20. Tabor Film Festival koji ove godine donosi mnoštvo filmskih premijera i mnogo zabave u dvorcu Veliki Tabor
Jubilarni, 20. po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma Tabor Film Festival sinoć je u predivnom ambijentu dvorca Veliki Tabor u Desiniću razvio svoja filmska platna na kojima će do nedjelje prikazati filmovi sa svih strana  svijeta, među kojima su tri svjetske i dvadesetak hrvatskih premijera
Programom filmova iz međunarodne konkurencije otvoren je ovogodišnji Tabor Film festival, a u narednim danima sve filmoljupce očekuje mnoštvo filmova u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, kao i u popratnim programima.
Marin Leo Janković, direktor TFF-a istaknuo je kako će ove godine biti prikazano oko stotinu filmova iz više od 30 zemalja.– Čeka nas bogat filmski program u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a veseli nas i što nam dolazi mnogo gostiju, čak i iz dalekog Brazila. Zaštitni znak TFF-a je i popratni program Noć žive publike koji se ove godine odvija u subotu navečer, a to je program u kojem publika aktivno sudjeluje uz mnogo zabave. Naš mladi glumac zagrebačkog kazališta Kerempuh Matija Šakoronja, Zagorac, vodi cijeli program. Proveselit će se s posjetiteljima i navijati za najbolje filmove koji će osvojiti nagradu publike – rekao je Janković.
Matija Šakoronja, ovogodišnji voditelj Noći žive publike 

Ivan Ramljak, selektor TFF-a odabrao je filmove u konkurenciji  koji će se prikazivati sljedeća četiri dana.
– Ono što ja tražim u sedam godina otkad radim ovaj posao su filmovi koji imaju nešto novo, zanimljivo, drugačije ili u formi ili u sadržaju, ali da su i dalje gledljivi i da nisu samo eksperimenti radi eksperimenta. To je ujedno i neka programska odrednica. Ne biram filmove koji su pobijedili na najvećim festivalima. Ove godine imamo pobjednika Rotterdama, koji je po mom mišljenju bitan da se prikaže, ali ne zato što je festivalski pobjednik. Ono što je ostala konstanta TFF-a je odličan program i mislim da je ovo jedini festival koji se sustavno bavi kratkim filmom u svim njegovim formama – igranim i dokumentarnim, eksperimentalnim i animiranim – dodao je.
Josip Lukić, rošlogodišnji pobjednik i član ovogodišnjeg žirija i selektor Ivan Ramljak
 
U domaćoj konkurenciji čekaju nas tri svjetske premijere – filmovi naših uvaženih multimedijalnih umjetnika Vlaste Delimar i Dana Okija te redateljice Ane Klepo, kojima će se pridružiti vrsna filmska ostvarenja domaćih redateljica i redatelja Klare Dujmović, Dee Jagić, Bele Bračko-Milešević, Mate Ugrina, Tomislava Šobana, Dore Slakoper, Saše Poštića i Pavla Kocanjera, Lucije Bužančić, Nine Bačun, Ante Zlatka Stolice, Darka Masneca, Roka Bičeka te Lucije Brkić.Ovogodišnji Tabor donosi i jedan novitet. Po prvi puta održava se TaborPRO, profesionalna platforma za buduće filmske redatelje koja će nakon petodnevne radioničke rezidencije imati i svoje završno javno događanje, pitching forum na kojem će sudionici, studenti filmske režije akademija iz regije prezentirati svoje projekte stručnom žiriju.
Sabrina Herak Smoković, izvršna direktorica TFF-a istakla je kako su ove jubilarne godine Taboru odlučili pokloniti profesionalni program, koji je ujedno i prva edukativno-profesionalna platforma ovog tipa u Krapinsko-zagorskoj županiji.
– TaborPRO ugošćuje šestero studenata iz regije koji će u suradnji s mentoricama i filmskim djelatnicama Martinom Petrović i Anitom Čeko razvijati svoje prve kratkometražne profesionalne filmove – rekla je Herak Smoković.
Organizatori TFFa s Anitom Čeko i Martinom Petrović, mentoricama TaborPRO programa
Organizatori ističu kako u četiri festivalska dana neće nedostajati i popratnih sadržaja pa je tako uz filmske programe pripremljen kvalitetan glazbeni program pod nazivom Taboroteka u kojoj nastupaju bendovi Čuvarkuća i Pseća plaža, te DJ umjetnice i umjetnici Stefani PrekaliStankoffStefanicTom Bug i Elena Mikac
Srce festivala je i kamp, u koji kamperi već godinama rado dolaze, utabore se oko dvorca i kreiraju sjajnu atmosferu, uz koju dolaze i glazba i zabava i hrana i piće. Sam festival je spoj svega toga zajedno i s razlogom ga zovemo „najopuštenijim festivalom  u ovom dijelu svemira“ – rekao je Marin Leo Janković.
Taboroteka – Stefani Prekali Tabor Film Festival traje do nedjelje, a sve o programima i ostalim informacijama o ovogodišnjem Taboru možete pronaći na www.taborfilmfestival.com.