Skip to content

Grad Beč potiče financijsku pismenost u školama

Učinkovito upravljati novcem nije jednostavno, a važno je pružati financijsku edukaciju kako bi djeca i mladi od rane dobi naučili raspolagati vlastitim financijama i pripremili se za samostalan život

Matea Čuljak

Od veljače 2020. u glavnom gradu Austrije nude se besplatne edukacije na području financijske pismenosti za učenike srednjih strukovnih škola kojima se tim putem prenosi praktično znanje o novcu. Pritom se na kreativan način obrađuju teme kao što su stanovanje, raspodjela novca i prioriteti plaćanja troškova, vlastiti bankovni račun, vrste osiguranja ili štednja. Edukacija se sastoji od više interaktivnih modula, a radi se u manjim grupama s najviše 15 polaznika. Nastava se prilagođava polaznicima po dobi, predznanju, interesima i vrsti škole koju pohađaju. Putem online igara učenici mogu provjeriti ili pak produbiti stečeno znanje.

Edukaciju je dosad pohađalo više od 2.200 učenika, a uključilo se gotovo 30 bečkih škola i oko 140 razreda. Projekt provodi centar za besplatne financijske savjete Schuldnerberatung Wien u suradnji s Bečkom radničkom komorom i Bečkim odjelom za obrazovanje.