Skip to content

Ciklus skulptura Libuše Kirac

Posve je uobičajena navika likovnih umjetnika da u svom atelijeru prakticiraju praktično sve tehnike, od slike preko skulptura do grafika u kontinuiranom tijeku istraživanja i izoštravanja vlastitog autorskog pristupa i realizacije

Miroslav Pelikan

Tako je i suvremena hrvatska likovna umjetnica, akademska slikarica Libuša Kirac u svom opusu dio produkcije namijenila skulpturi, izvedenoj u različitim materijalima, od reljefa do portreta.

Skulptorski opus Libuše Kirac obilježen je izrazitom simbolikom, reklo bi se da motivi vuku porijeklo iz davne prošlosti s nizom tajanstvenih likova ljudi, ptica, znakovlja, igre, do iznimnog djela Gospe u drvu.

Zabilježiti čudesni trenutak, stanje duha, pogled, sjećanje, razmišljanje o snu u glini, u drvu, u kamenu i tako ga sačuvati kao stvarnost, kao živo postojanje.

Skulptorski opus Libuše Kirac izrazito je nježan, pomalo i uzdržan, nenametljiv, razvijao se u nizu desetljeća, dosežući visoke razine umjetničkog izričaja.

Naravno, odabirom skulptura iz svih razdoblja djelovanja, pokazan na jednom mjestu, dobio bi se najbolji, najprecizniji uvid u kiparsko djelo Libuše Kirac, naravno uz adekvatni katalog, no najteže je sakupiti raspršeno djelo.