Skip to content

Književnik Pero Pavlović primljen za dopisnog člana HAZU-a u BiH

Odlukom Skupštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bosni i Hercegovini od 6. svibnja 2022. književnik Pero Pavlović izabran je za dopisnog člana Akademije zbog važnog doprinosa razvitku filoloških znanosti, književnosti i umjetnosti

Tom prigodom za počasne akademike  HAZU-a u BiH izabrani su prof.dr. Davorin Rudolf, bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i glasoviti hrvatski pisac Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske te za dopisne članove prof.dr. Milenko Bevanda, bivši dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru i poznati književnik Josip Mlakić.

Na Dan HAZU-a u BiH 23. lipnja održana je svečana akademija ove ustanove u Mostaru kada su laureatima dodijeljene povelje i priznanja za njihov uspješan rad.

 Pero Pavlović rođen je 20. ožujka 1952. u Gracu kod Neuma. Pučku školu polazio je u rodnom mjestu i Hutovu, a gimnaziju u Metkoviću. Studirao je medicinsku biokemiju u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao. Živi i radi u Neumu. Do sada je objavio trideset i pet knjiga poezije. Iz tiska mu ubrzo izlazi zbirka ”Tko će riječi krilate zatvoriti u knjige” i zbirka na španjolskom jeziku u Barceloni ”Sat biologije”. Pjesme su mu prevođene na desetak stranih jezika. Dobitnikom je više prestižnih književnih nagrada i priznanja, domaćih i inozemnih. Godine 2016. postao je redoviti član međunarodne Slavenske akademije književnosti i umjetnosti.

Pero Pavlović (1)
Pero Pavlović