Skip to content

U iščekivanju početka teniskog turnira: Stižu tenisači iz Japana

VIKEND U ZNAKU TENISA Počinje turnir na kojem je Ivanišević lomio rekete, a djeca iz Japan dobila bicikl

Snježana Klarić

Ovog vikenda, 25. i 26. lipnja u okviru 62. Međunarodnog dječjeg festivala održava se međunarodni teniski turnir za dječake i djevojčice do 10 godina ‘Festival djeteta’  u organizaciji Teniskog kluba Šubićevac. Turnir će se održati na terenima na Šubićevcu, a prema riječima tajnika Kluba, Petra Baranovića, ove se godine očekuje preko 60 sudionika s tim da prijavne liste još nisu zaključene. „I nam ove godine stižu djeca iz Japana“, najavio je Baranović na konferenciji za medije održanoj ovog četvrtka na Šubićevcu. 

Kao i prošlogodišnji pobjednici, i ovogodišnji prvaci turnira, osim pripadajućeg pehara, dobit će i cross bicikl Iljadice Rape kao nagradu koja šibenski teniski turnir izdvaja od sličnih turnira diljem svijeta. Podsjetimo, govorimo o turniru koji su voljeli uspješni tenisači poput Gorana Ivaniševića, Marina Čilića i Monike Seleš.

ZAOKRUŽENA FESTIVALSKA PRIČA

Ove subote i nedjelje u Šibeniku se pod okriljem 62. Međunarodnog dječjeg festivala sad već zaista tradicionalno održava međunarodni teniski turnir za dječake i djevojčice do 10 godina ‘Festival djetata’.  Turnir je i dalje uspješno zadržava epitet međunarodnog sportskog događanja te se i ove godine očekuje velik broj sudionika. „Očekujemo dobar odaziv prema prvim procjenama do trenutka zaključenja prijavne liste. Zasad imamo 60 prijavljenih, ali ih očekuje i više. Kao kuriozitet ove godine imamo najavu dolaska djece iz Japana. Dakle, djeca u dalekom Japanu znaju za naš turnir. Štoviše, lani su pobijedili pa su im se vjerojatno dopale bicikle našeg Iljadice Rapo pa dolaze po nove“, u šali je kazao tajnik tenis kluba Šubićevca, Petar Baranović, koji organizacijski stoji iza turnira. 

Ines Nimac, iz Ureda MDF-a, istaknula je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom Festivala i Kluba u organizaciji turnira koji je, kako je naglasila, kvalitetan sportski dio festivalskog programa. „ S ostalim, prvobitnim sadržajem Festivala, turnir za djecu je okružena priča koju pružamo djeci, od kazališnih predstava, likovnih i znanstvenih radionica do sportskih sadržaja. I zato vjerujemo da će turnir i ove godine biti veoma uspješan“, poručila je Nimac.

IZ POVIJESTI FESTIVALA

Predsjednik kluba, Ivica Kostanić, prisjetio se slavnih početaka turnira pod okriljem kluba koji djeluje od početka osamdesetih godina prošlog  stoljeća koji je dio tradicije MDF-a. „Mogu napomenuti da je davne 1984. Organiziran prvi ovakav turnir za djecu. Tada su igrala djeca do 14 godina. Uz kratki prekid zbog ratnih događanja, trajao je do 1999., a onda je krenula pauza i nakon 15 godina stanke klub je odlučio ponovno pokrenuti turnir“, prisjetio se Kostanić. 

I sjetio se ne samo toga, već i polomljenih reketa Gorana Ivaniševića koje je kao desetogodišnjak, svjetski as u nastajanju, lomio već tada, na dječjim teniskim turnirima. „Ivanišević je nastupio tri puta, pobijedio je dva puta. Igrajući na turniru pobjeđivao je i starije suparnike od sebe. Ali i tada je lomio rekete pa bi mu se ćaća ljutio i umjesto da se i on s drugom djecom počasti s kolačima kojih je tada bilo na turniru, on bi za kaznu zbog slomljenih reketa morao trčati dodatne krugove. Bilo je to zanimljivo razdoblje, lijepo doba koje nastojimo održati i danas i da danas naš turnir iznjedri nove šampione“, kazao je Kostanić.

Optimized by Optimole