Skip to content

Šibenski MDF ruši sve barijere i nudi kazalište bez granica

Titlovane predstave i predstave za tek rođene bebe

Snježana Klarić

Jučer oko 20 sati, nilski konj Nellie napravio je pravu pomutnju u centru Šibenika. No pravi komešanje povijesnim jezgrom Krešimirovog grada krenulo je nešto ranije, malo prije 19 sati kad se napravio red ispred ulaza u Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

Čekalo se ući na prekrasnu predstavu austrijskih kazalištaraca ‘Ocean’. Djeca su uživala bosa na daskama koje život znače. „Lagali bismo kad bi rekli da istu količinu oduševljenja ne očekujemo i danas“, poručili su iz Ureda Međunarodnog dječjeg festivala koji upravo traje u Šibeniku. Bogat program nastavlja se i danas. Prvog dana ljeta i po prvi put danas će se održati IZO seminar ‘Stručna podrška suvremenim odgojiteljima’ i javna tribina ‘Ljetni zdravstveni izazovi’.

DALJE OD KNJIŽEVNOG KLASIKA

Od 18. lipnja do 2. srpnja Šibenikom vladaju djeca. Traje peto godišnje doba poznatije i kao Međunarodni dječji festival koji se ove godine održava po 62. put, a to znači da se od jutra do sutra ima što za raditi, što za vidjeti. 

‘Naš posao nije reći djeci što da budu već im pokazati što sve mogu biti’, kazao je Horatio Clare, poznati pisac knjiga za djecu. I ako postoji mjesto i vrijeme gdje se djeca mogu upoznati s najljepšim što im život pruža onda je to MDF! „Okružite djecu kulturom i ne bojte se budućnosti, rečenica je koju bismo trebali imati na umu i po kojoj bismo trebali odgajati našu djecu. I upravo to radimo na Festivalu, nudimo djeci prostor za rast i razvoj kroz igru, mjesto za učenje kroz zabavu, mogućnosti da otkriju kulturu i kulture svijeta kad rašire krila i polete iz obiteljskog gnijezda njihov let bude usmjeren i siguran“ , poručili su iz organizacije Festivala koji danas donosi nagrađivanu predstavu Gradskog kazališta Trešnja ‘Najljepši posao na svijetu’ koju prate titlovi kako bi u predstavi mogli nesmetano uživati i oni s problemima sa sluhom. Ulaznice još uvijek mogu kupiti na blagajni u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku ili online hnksi.mojekarte.hr. Predstava igra u 19 sati u šibenskom HNK. 

„Večerašnja predstava ‘Carevo novo ruho’ na ljetnoj pozornici je rasprodana što ne znači da ne možete prošvrljati našim programom i provjeriti ostale naslove za koje je ostalo nešto malo mjesta i osigurati svom djetetu ulazak u čarobni svijet kazališne umjetnosti, plesa i baleta. Klasični književni naslovi su siguran dobitak no ne trebamo bježati od nepoznatog jer na Festivalu što god izabrali, ne možete pogriješiti. Iduća tri dana roditelji svoje bebe mogu povesti u kazalište bez straha da će dijete smetati. Dapače. Ova je predstava za njih, dolaze Portugalci i sviraju, pjevaju i plešu za vaše najmlađe jer za kulturu nikad nije rano“, smatraju Festivalci. 

ZA SVE – OD RODITELJA DO RAVNATELJA 

Prvi put ove godine u sklopu 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku održat će se i IZO (Izazovi zdravog odrastanja) ljetni seminar te javna tribina s panel diskusijom. I seminar i javna tribina dio su programa ‘Pedijatar s Vama kroz četiri godišnja doba’, a bit će održani danas u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. 

Iza projekta ‘Pedijatar s  Vama kroz četiri godišnja doba’ stoji ugledna hrvatska pedijatrica rođena u Šibeniku, Irena Bralić. Autorica je i stručna urednica priručnika za roditelje ‘Kako zdravo odrastati’, sveučilišnog udžbenika ‘Prevencija bolesti u dječjoj dobi’ te sveučilišnog priručnika ‘Cijepljenje i cjepiva’. Dr. Bralić radi u Trogiru te je docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Seminar ‘Partnerstvom do zdravlja – Stručna podrška suvremenim odgojiteljima’ održat će se u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice s početkom u 17.30 sati. Na seminar su pozvani odgojitelji, stručni suradnici u predškolskim ustanovama s naglaskom na osobitost rada pedagoških i zdravstvenih izazova s kojima se susreću djelatnici vrtića tijekom ljeta te ravnatelji dječjih vrtića kao i predstavnici jedinica lokalne samouprave. 

Predavačice su doc.prim.dr.sc Irena Bralić, dr. med. pedijatrije i prof. Iskra Tomić Kaselj, pedagoginja. Predviđeni kraj IZO ljetnog seminara je u 19 sati. 

Nakon toga će u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić s početkom u 19.15 sati biti održana javna tribina  panel diskusijom ‘Ljetni zdravstveni izazovi’ gdje će zainteresiranima biti ponuđena stručna podrška zdravom odrastanju za roditelje, odgojitelje i sve koji skrbe o zdravlju i bolestima djece.  Predavačice su doc.prim.dr.sc Irena Bralić, dr. med. pedijatrije i dr. Dubravka Vuković, dr.med. specijalist dermatologije, uža specijalnost dječja dermatologija. 

Sve zbog MDF-a
Šibenik ima najbolji dan ljeta uz festivalski program

17:30h,  Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”

PARTNERSTVOM DO ZDRAVLJA 1. STRUČNA PODRŠKA SUVREMENIM ODGOJITELJIMA

Prateći program

Ljetni seminar za odgojitelje

Predavačice: doc.prim.dr.sc. Irena Bralić, dr.med. specijalist pedijatrije, Šibenik; prof. Iskra Tomić Kaselj, pedagoginja, Split

19:00 h, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

NAJLJEPŠI POSAO NA SVIJETU

Dramski program

IZVOĐAČ: Gradsko kazalište Trešnja

Što je sve potrebno da nastane jedna kazališna predstava? 

Putujući kroz kazališne hodnike na kojima se lako izgubiti kao u labirintu, autor nas upoznaje sa svima onima koje inače ne vidite na pozornici, a bez kojih kazališna predstava ne bi mogla nastati – redateljem, piscem, kostimografom, scenografom, rekviziterima, krojačicama, scenskim radnicima… Usprkos svim nedaćama s kojima se susretnu tijekom nastanka jedne predstave, svaki od njih potvrdit će vam da je baš njihov posao – najljepši posao na svijetu. Zašto? Jer je kazalište – u svojoj suštini – igra. Igra u kojoj stvaramo nove svjetove, u kojoj se možemo pretvoriti u bilo što ili bilo koga. Možete li zamisliti ljepši – i ozbiljniji posao – od igre?

Redatelj: Hrvoje Korbar  

Dramaturginja: Sunčica Sodar 

Scenograf: Ivan Lušičić Liik

Kostimografkinja: Barbara Bourek

Koreografkinja: Nikolina Medak

Skladatelj: Stanislav Kovačić 

Oblikovatelj svjetla: Ivan Lušičić Liik

Igraju: Silvio Mumlaš, Radovan Ruždjak, Ivana Bakarić, Luka Bulović, Dubravka Lelas, Karla Brbić, Aleksandra Naumov, Daria Knez Rukavina, Tvrtko Jurić, Kruno Bakota

TRAJANJE: 60 minuta

UZRAST: 6+

19:15h, amfiteatar ispred Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”

LJETNI ZDRAVSTVENI IZAZOVI

Prateći program

Javna tribina – Stručna podrška zdravom odrastanju za roditelje, odgojitelje i sve koji skrbe o zdravlju i bolestima djece

Predavačice: doc.prim.dr.sc. Irena Bralić, dr.med. specijalist pedijatrije, Šibenik; dr. Dubravka Vuković, dr.med., specijalist dermatologije, Split

19:45 h stara gradska jezgra 

ŽIRAFE

Program trgova i ulica 

Grane škripe; lišće šušti; čuje se buka u grmlju… odjednom su ogromne žirafe ispred tebe! Ponosno i spokojno koračaju, povremeno savijajući svoje elegantne vratove kako bi gricnuli list ili pozdravili nekoga od gledatelja. Žirafe su prijateljske i miroljubive, ali pazite! Zapamtite da su ujedno i divlje životinje…

20:45 h, Poljana 

LAS CALAVERAS

Program trgova i ulica 

Predstava s vatrenim rekvizitima

Izvođači: Matija Vuletić, Tatjana Vuletić, Aleksandar Đikić i Diana Fureš

Predstava s vatrenim rekvizitima preko koje upoznajemo VATRU, jedan od četiri osnovna elementa!

21:00h,  Trg Republike Hrvatske, ljetna pozornica

CAREVO NOVO RUHO

Dramski program

IZVOĐAČ: Gradsko kazalište Požega 

Carevo novo ruho jedna je od najpoznatijih bajki Hansa Christiana Andersena, priča o caru koji je, umjesto o narodu i svome gradu, mario samo za to kako će se odjenuti koji dan, kakve će cipele obuti te kako će mirisati. Bio je opterećen materijalnim dobrima, umjesto da bude dobar car svojemu narodu i slugama. I tako, jednoga dana dođu dvije varalice na dvor te se caru predstave kao vrhunski tkalci i obećaju mu da će mu napraviti savršeno odijelo za povorku, no naglase caru kako će odijelo biti nevidljivo za glupe ljude. Car, oduševljen, odmah im dade mnogo novca, zlatnika i materijala te tkalci krenu šiti caru novo, savršeno odijelo… Hoće li se caru svidjeti novo ruho? Tko će moći vidjeti odijelo, a za koga će biti nevidljivo?

TRAJANJE: 45 minuta 

UZRAST: 6+

21:15 h, Ulica don Krste Stošića

ENCANTO – NAŠ ČAROBNI SVIJET

Filmski program na Gorici 

REDATELJ: Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith

ŽANR: animirani 

GODINA: 2021.

Optimized by Optimole