Skip to content

Fantastičan dan na MDF-u u Šibeniku – kako jučer, tako danas

Jučer žirafe, danas nilski konj
Glumac Vladimir Tintor iz Šibenika: Bilo je ovo fantastično iskustvo!

Snježana Klarić

Zagrebačka filharmonija od prvog dana na 62. Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku dala je do znanja da ove godine publika može očekivati sjajan festivalski program. Ako je netko u to uopće sumnjao, svaki trag sumnje izbrisan je već jučer, u nedjelju 19. lipnja, na svim festivalskim pozornicama gdje su gosti napravili pravi dar – mar i oduševili velike i male, usputne i namjerne prolaznike gradskim ulicama i trgovima Krešimirovog grada. 

KAD JE UČENJE ZABAVNO

A sve je počelo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku nagrađivanom predstavom ‘Aut’ Kazališta Mala scena iz Zagreba. Predstava, koja je premijerno izvedena u rujnu prošle godine i koju će kazališna povijest pamtiti kao prvu profesionalnu predstavu u kojoj nastupa osoba s poremećajem iz spektra autizma, pokazala se kao pun pogodak na Festivalu koji zabavlja i educira. Malo je reći da je publika s oduševljenjem ispratila predstavu od početka do kraja, da je uživala u interakciji s glumcima čak i su oni drugačiji od njih samih, da je usvojila poruku predstave i na konkretnom primjeru pokazala – djeca se u kvalitetne odrasle ljude odgajaju pred daskama koje život znače, na pozornicama MDF-a. 

Festivalski šušur nastavio se na ulicama i trgovima grada kojima su ‘đipale’ Žirafe i stolovali ulični umjetnici. Teatro Pavana iz Italije poveo je Žirafe u šetnju festivalom. Upoznao ih s publikom, publiku s njima. U sat vremena druženja rodila se ljubav o čemu svjedoče brojni zapisi na društvenim mrežama. Tko ne vjeruje može provjeriti danas od 20 sati kad će svjetski poznata izvođačka kompanija osnovana davnih, davnih godina u Veneciji Šibenkom prošetati nilskog konja Nellie. Nellie je najslađi nilski konj na svijetu, a iako su na glasu kao jako opasne životinje na kopnu, ova ima svoju njegovateljicu Alki koja pazi da sve prođe glatko. Na Poljani je publiku zabavljala Cirkultura i Grand Hotel Cabaret. Cirkultura i Loop cirkus izlaze ponovno večeras na glavni gradski trg.

NAJBOLJA PUBLIKA

Ljetna pozornica još je jednom odzvanjala najljepšim zvukovima u izvedbi Zagrebačke pozornice na temu književnog klasika Ježeva kućica u izvedbi glumačkog trija Hane Hegedušić, Borka Perića i Vladimira Tintora. 

„Nije mi prvi put da sam u Šibeniku, ali prvi put igram na  Festivalu. Bilo je ovo fantastično iskustvo. Djeca su fenomenalna. Malo nam je bilo vruće, ali snašli smo se i sigurno se sve isplatilo. Publika je reagirala točno onako kako smo htjeli i maštali“, priznao je nakon predstave poznati glumca Vladimir Tintor. 

Sinoć je počelo i filmski program na Gorici koji nosi poznate filmske naslove.  Nastavlja se i danas pa pripremite podlogu za sjesti i kokice za jesti. Vidimo se ispred filmskog platna i pred pozornicama. Danas pak počinje radionički program. 42 radionice, nekoliko stotina djece. MDF je to!

Ulaznice za predstave u HNK u Šibeniku i na ljetnoj pozornici možete kupiti online na webu Šibenskog kazališta ili na blagajni Kazališta svaki dan od 10 do 12 sati ili od 18 do 20 sati.