Skip to content

Međunarodni festival plesa ImPulsTanz rasplesat će cijeli Beč

Međunarodni festival plesa ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival – i ove godine donosi bogat program za sve ljubitelje plesa. Gledatelji će sljedeći mjesec moći užitati u ukupno 54 predstave i to na dvadeset lokacija u gradu

Sandra Knežević

Ovogodišnje 39. izdanje međunarodnog festivala plesa ImPulsTanz pretvorit će Beč u ogromnu vibrantnu plesnu pozornicu. U okviru će festivala na dvadeset lokacija u gradu biti prikazane 54 predstave, među njima i 15 praizvedbi. Festival osim toga nudi filmski i glazbeni programe, izložbu, predstavljanje knjiga te radionice.

Međunarodni festival plesa ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival – i ove godine donosi bogat program za sve ljubitelje plesa. Gledatelji će sljedeći mjesec moći užitati u ukupno 54 predstave i to na dvadeset lokacija u gradu

Među najzanimljivije izvedbe svakako spada austrijska premijera predstave „Puni mjesec“, djela pokojne Pine Bausch i njene plesne kuće Tanztheater Wuppertal. Dvanaest plesača i plesačica vođenih čežnjom na mjesečinom obasjanoj i kišom okupanoj pozornici istražuju granicu između podsvjesnog i svjesnog. Svakako treba izdvojiti i novu interpretaciju Kiplingova klasika „Knjiga u džungli“ u režiji britanskog koreografa Akrama Khana u kojoj se Mowgli kao klimatski izbjeglica nađe u uništenom svijetu. Na pozornicu se vraća i plesna kompanija južnoafričke umjetnice Dade Masilo s predstavom „Žrtvovanje“ koja spaja balet i snažne ritmove tswana-plesa. Ovaj put na pozornici će plesati i sama koreografkinja. Na repertoaru plesnog festivala naći će se osim toga i dvije produkcije belgijskog koreografa Wima Vandekeybusa i njegove proslavljene kompanije Ultima Vez koja ova godine slavi 35. godišnjicu postojanja. Riječ je dvjema praizvedbama, a premijerno će u Beču biti izvedena i predstava svjetski poznatog Iva Dimcheva kao i austrijske plesne kompanije Liquid Loft te mnoge druge. Gledatelji će usto moći uživati i u predstavama belgijskog kazališnog redatelja Jana Lauwersa, američkog plesača i koreografa Trajala Harrella, belgijske koreografkinje i baletne majstorice Anne Therese De Keersmaeker te francuskog plesača i koreografa Jérômea Bela. Kao i svake godine održava se i program [8:tension] u kojem sudjeluju mladi koreografi, a u okviru kojeg se dodjeljuje nagrada za najbolju produkciju.

Festivalski je program kao i uvijek obogaćen popratnim događanjima. Uz predstavljanje knjiga, panel-diskusije te izložbu najavljeno je i 227 radionica za sve zainteresirane, bilo da se radi o profesionalcima, amaterima ili entuzijastima, a u sklopu festivala odvit će se i raznolik glazbeni te filmski program. Organizatori festivala ističu kako će za ovogodišnje festivalsko izdanje koje se održava od 7. srpnja do 7. kolovoza i posjetiteljima prije svega trebati kondicija.

Program festivala https://www.impulstanz.com/en/performances/.