Skip to content

Mikronutrijenti ublažavaju simptome alergija

Studija znanstvenog tima iz Beča otkriva kako mikronutrijenti mogu ublažiti alergijske reakcije

Sandra Knežević

Nedostatak željeza koji je prijeko potreban za ublažavanje simptoma sada se može nadoknaditi uzimanjem tableta koje se otapaju u ustima. Nedostatak mikronutrijenata može dovesti do upala i oslabiti imunosni sustav te ga učiniti posebno osjetljivim na alergene. Prije svega nedostatak željeza upozorava obrambene stanice na postojanje opasnosti što uzrokuje povećanu alergijsku reakciju.

Aktualna studija znanstvenog tima istraživačkog instituta Messerli Medicinskog i Veterinarskog sveučilišta te Sveučilišta u Beču pokazuje kako ciljano uzimanje određenog mikronutrijenta ublažava simptome alergije. Istraživački je tim time utro put potpuno novom pristupu u terapiji i liječenju alergijskih bolesti. Studija je nedavno objavljena u „The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice“.

Pozadina istraživanja znanstvenika međusveučilišnog istraživačkog instituta Messerli u suradnji sa Sveučilišnom klinikom za bolesti uha, grla i nosa bio je začarani krug alergije koji je valjalo prekinuti. Hiperaktivni imunosni sustav dovodi tijelo u stanje pripravnosti te zaustavlja apsorpciju željeza – iako je upravo ono potrebno za ublažavanje simptoma alergijske reakcije. Kako bi uravnotežio nedostatak obrambenih stanica istraživački tim je razvio tabletu za otapanje u ustima. U okviru studije provedeno je dvostruko slijepo te placebo-ispitivanje.

Tableta za otapanje u ustima bazira na proteinu kravlje sirutke beta-laktoglobulinu koji funkcionira kao nositelj mnogobrojnih mikronutrijenata. Apsorpcija željeza se pomoću beta-laktoglobulina umjesto u krvnim žilama odvija u limfi gdje je obrambenih stanica više i koje željezo ciljano vežu na sebe. Tableta sadrži manje o jednog miligrama željeza, što se čini jako malo, ali je sasvim dovoljno kako bi se zaobišlo sprečavanje apsorpcije željeza. Rezultati studije pokazali su kako se uzimanjem tableta znatno smanjuju simptomi. Tako je kod pacijenata alergičnih na pelud breza i trava zabilježeno 45-postotno smanjenje alergijskih simptoma nakon samo šestomjesečne terapije uzimanja tableta u kombinaciji s nužnim lijekovima („Combined Symptom Medication Score“).

Dosad je specifična imunoterapija dišnih alergija slovila kao jedino uzročno liječenje alergijskih bolesti. Ona uključuje korištenje alergena za određenu alergiju, na primjer, pelud breze koristi se u alergiji na pelud tog listopadnog drveta. Opskrba obrambenih stanica mikronutrijentima uzimanjem tablete pokazuje jednako snažno djelovanje kao i imunoterapija, ali bez korištenja alergena. Stečena znanja bečkih znanstvenika pomoći će u terapiji alergičara. Posebnim mikronutrijentima sama alergija se ne smanjuje, nego preosjetljivost obrambenih stanica naspram alergenima.

See also  Neobična akcija bečkog poduzeće za javni prjevoz – putnicima dijelili deziće

Objavljenu studiju pročitajte na https://www.jaci-inpractice.org/article/S2213-2198(22)00229-X/fulltext.