Skip to content

Svjetski dan oceana obilježen je na otoku Korčuli radionicom ekološkog programa LICA OZONA

Svjetski dan oceana prilika je za podizanje globalne svijesti o izazovima s kojima se međunarodna zajednica suočava u vezi s morima i oceanima. Naglašena je važnost u postizanju ciljeva održivog razvoja, očuvanja, održivog korištenja mora i zaštite morskih ekosustava

Na pješčanim plažama otoka Korčule započela je 5. lipnja izrada umjetničkih instalacija ‘Lica ozona’ koju je vodila znanstvenica dr.sc. Ljiljana Zmijanović. 

‘Lica ozona’ koja nestaju prvim morskim valom osmišljena su kako bi se ukazalo na prolaznost i odgovornost čovjeka za zdrav planet.’

 ‘Jedna od rupa u ozonu nestala je zahvaljujući timskim radom svih država svijeta, pa bi tu tradiciju timskog krpanja rupa u ozonu trebalo nastaviti, kako bi svi ljudi svijeta mogli bez brige promatrati plavo nebo“ – nadodala je polaznica radionice.

Poznati biolog, publicist, fotograf i snimatelj Goran Šafarek izradio je video ‘Korčula – Lica ozona’.

Nakon što se tijekom dvije pandemijske godine obilježavao isključivo virtualno, ovogodišnji Svjetski dan oceana, 8. lipnja 2022., proslavio se programom u sjedištu UN-a u New Yorku i prenosio se uživo diljem svijeta, a njegova tema je „Revitalizacija: kolektivno djelovanje za ocean“ (Revitalization: Collective Action for the Ocean). Ovo je prva hibridna proslava godišnjeg događaja, koja se održava u sjedištu UN-a u New Yorku i prenosila se uživo. 

Govornici na visokoj razini Antonio Guterres, Glavni tajnik Ujedinjenih naroda i Abdulla Shahid, predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda otvorili su  Svjetski dan oceana UN-a.

Koncept ‘Svjetskog dana oceana’ prvi je put predložen 1992. godine na samitu u Rio de Janeiru kao način da se proslavi zajednički ocean našega svijeta i naša osobna povezanost s morem, kao i da se podigne svijest o ključnoj ulozi koju mora i oceani igraju u našim životima i načinima očuvanja. Pluća našeg planeta, koji osiguravaju najveći dio kisika koji udišemo, oceani su također glavni izvor hrane i lijekova i kritični dio biosfere.

Ocean nas sve povezuje, održava i podržava. Ipak, njegovo je zdravlje na prekretnici, kao i dobrobit svega što ovisi o njemu. Kao što su nam prošle godine pokazale, moramo zajedno raditi na stvaranju nove ravnoteže s morima i oceanima koji više ne iscrpljuje svoje bogatstvo, već mu vraća živost i donosi mu novi život. Program je produbio naše razumijevanje mora i oceana, istražio našu povezanost s njim; raspravljalo se o potrebi za izgradnjom nove ravnoteže s morima i oceanima koja je uključiva i inovativna od strane onih koji o njemu ovise – poručila je dr. Zmijanović, koja je zajedno s učenicima pratila uživo prijenos programa iz sjedišta UN-a u New Yorku.