Skip to content

Završena 8. Međunarodna likovna kolonija Borovica

Osma međunarodna likovna kolonija u Borovici završena je jučer u popodnevnim satima. Četiri dana slikari iz cijele regije stvarali su umjetnička djela u grafičkoj i slikarskoj radionici na otvorenom, u čarobnom proljetnom okruženju sela Borovice

Stjepan Šimić Pepi

Od prvog saziva kolonija naziva “Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva” okuplja umjetnike iz regije, promičući identitet Vareša, kraljevskog grada Bobovca i ostalih kulturno-povijesnih vrijednosti kraja.

Okupljanje umjetnika počelo je već u četvrtak, dan ranije od službenog početka kolonije, zbog duljine putovanja nekih sudionika. Na koloniji su sudjelovali: Krzysztof Bartnik (Poljska), Petra Jovanovska (Češka), Miroslav Majkić (Srbija), Robert Kormoš (Mađarska), Hrvoje Marko Peruzović (Hrvatska), Slađana Zubić (Hrvatska), Valentina Grubačević (Hrvatska), Mario Parić (Hrvatska), Jerca Šantej (Slovenija), Tatjana Mijatovič (Slovenija), Višeslav Lučić (Bosna i Hercegovina), Alisa Teletović (Bosna i Hercegovina), i Stjepan Šimić Pepi, urednik i voditelj kolonije.

Na radionicama kolonije urađeno je ukupno 37 formata na različitim podlogama, od kojih je vjerojatno rekorder umjetnica Jerca Šantej iz Slovenije sa 17 uradaka s poliptihom na 12 ploča.

Ovogodišnja likovna kolonija vođena je pod ozračjem skorašnjeg obilježavanja 100-godišnjice uspostave župe Borovica – Župe preobraženja Gospodinovog, pa je u sklopu kolonije postavljena posebna jednodnevna izložba Krzysztofa Bartnika iz Poljske, koji je inspiraciju za svoje radove geometrijskih transformacija rađenih tehnikom akvarela, našao u početnim riječima Biblije. Inače, dio njegovih radova prije nekoliko dana bio je izložen publici u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli pod nazivom Krug i kvadrat II, u zajedničkom projektu s umjetnicama Petrom Jovanovskom i Slađanom Matić Trstenjak.

Radovi s osme likovne kolonije predstavljeni su na završnoj izložbi u Zavičajnoj kući u Borovici.

Sudionike kolonije i UG „Naš dom Borovica“ kao domaćina ovog okuplanja, svojim posjetom su podržali načelnik općine Zdravko Marošević, vareški pisci Željko Ivanković i Mladenko Marijanović, a večeri su glazbom upotpunili profesor Igor Hinger, Mihael Šimić i Mladi vareški tamburaši. U znak zahvalnosti za smještaj u Župnom dvoru tijekom kolonije, sudionici H. M. Peruzović i V. Lučić su ispred svih kolega u ovom sazivu, darivali župnika don Vladu Vrepca jednom svojom slikom i grafikom.

See also  Održana tradicionalna zagrebačka ljetna likovna kolonija URIHO 2018 / Foto!

Radove s kolonije biti će prikazani na više izložbi u BiH tijekom godine. Očekujemo izradu kataloga, a od kolovoza do listopada planirana je i kiparska radionica kao poseban dio Art Colony Borovica 2022. – ističu organizatori. Organizaciju kolonije poduprli su Općina Vereš, Zavičajna zajednica Borovičana, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i šport Ze-Do županije i Federalno ministarstvo kulture i športa.