Skip to content

Kako pobijediti inflaciju? – How to help beat inflation in 2022

Poduzetnicima stižu i tri puta veći računi za struju: ‘Neki će morati staviti ključ u bravu, neki otpuštati’

Walter William Safar

Video:

https://www.rtl.hr/vijesti/hrvatska/poduzetnicima-stizu-i-tri-puta-veci-racuni-za-struju-neki-ce-morati-staviti-kljuc-u-bravu-neki-otpustati-41793d22-e5b7-11ec-a61f-fe3578a933e6

Eto, dragi ljudi, dok je svjetsko i hrvatsko gospodarstvo u raljama podivljale inflacije ima onih predatora koji profitiraju na nesreći drugih. Dok poduzetnicima cijena struje skače i do 400 posto HEP prema podacima Fine za 2021 ima dobit od 1,1 lijardu kuna. A gdje su još puste milijarde koje ‘ispare’ na tko zna čijim računima u sumnjivim ‘javnim nabavama’ te transakcijama netransparentnih ugovora zvanih ‘ruka ruku mije’!?!…

Eto, dragi prijatelji, politički analitičari kažu da je i HEP dio političke trgovine stoga i ne čudi ovolika bezosjećajnost i neosjetljivost na probleme poslodavaca i to u jeku globalne inflacije.

I to još nije dosta nego Ministar u ime Vlade RH daje garnaciju tom istom  HEP da se može zadužiti za 600 milijuna eura da osigura opskrbu energije?????  Postavlja se pitanje, zašto? Postavlja se i pitanje koliko je taj isti HEP uložio u obnovljive izvore energije? Sramotno malo. Nije u pitanju samo borba protiv zagađenja voljene nam majke Prirode, nego i energetska neovisnost. I osnovnoškolci znaju da se samo ulaganjem u čiste obnovljive izvore energije može steći gospodarska neovisnost o nafti i plinu, uostalom, Hrvatska je i potpisnica A European Green Deal. Hrvatskim političarima treba po tko zna koji puta ponoviti, ulaganje, ali transparentno i čisto pošteno ulaganje u obnovljive izvore energije, a ne  ‘ulaganja ala J.R&muljatori’. (Naravno i ta parnica će se razvući na desetak godina, točnije do zastare, baš kao i većina parnica protiv ‘bijelih ovratnika’. Mislim, kada istražiteljice i istražitelji USKOK-a i DORH-a gledaju dokumentarac o slavnoj parnici protiv Marion Jones  mora da im dođe slabo. Zašto? Jer američko državno tužiteljstvo ima neograničena sredstva, i potpunu slobodu u istragama, bilo da se radi o slavnoj Marion Jones, predsjedniku SAD ili običnom prijestupniku – pametnom dosta.)

Eto dragi ljudi, da ponovimo zadaću, ulaganje u obnovljive izvore energije nije samo ulaganje u čistu nego i svjetlu budućnost. Ozbiljne državne i lokalne administracije razmišljaju dva koraka unaprijed ako se ne žele spotaknuti pred svakom preprekom. Danska je već danas na 60% obnovljivih izvora energije a Hrvatska niti na 5%. Hrvatska ima toliko sunčanih dana u godini da može, u kratko vrijeme, postati potpuno neovisna o fosilnim gorivima. The Future of Solar is Bright

See also  Susreti Na Gori

Oni malodušnici koji odmahuju rukom reći će pa to je skupo neisplativo i treba vremena i vremena…. Oni ne shvaćaju da se zahvaljujući vizionarima svijet brzo mijenja, pa tako već danas imamo nove tehnologije koje solarne ćelije čine puno dostupnije u učinkovitije ne samo mega sunčanim elektranama nego i malim obiteljskim elektranama, pažljivo pogledajte i poslušajte ovaj hvale vrijedan poučan video:

Eto da se vratimo na početak. Kada sve zbrojimo dolazimo do zaključka da je za čovječanstvo od pandemije Covid-19 puno opasnija pandemija pohlepe. Polls: Most Americans Blame Corporate Greed for Inflation. Zbog pohlepe bijahu mnogi strašni ratovi poput brutalne barbarske ruske agresije na Ukrajinu), gladi kao i danas globalne inflacije.

Pročitah na internetu jako poučnu poruku koja me još više uvjerila u tu tvrdnju, pa mi dragi ljudi dopustite da je podijelim s Vama.

Divljanje cijena potakle su opasni rast inflacije i obrnuto, ta smrtonosna ekonomska spirala  zahvatila je cijeli svijet. Isti problem muči SAD i Hrvatsku:

https://eu.usatoday.com/story/money/2022/04/27/price-gouging-corporate-greed-driving-inflation/7445429001/

Liječničkim rječnikom, da bi izliječili pacijenata važno je dati pravu dijagnozu bolesti, a uzročnik strašne inflacije je pohlepa. (Korporacije zarađuju dovoljno da pokriju dodatne troškove bez da ih prebacuju na potrošače. S korporativnim profitom na gotovo rekordnim razinama, lako bi mogli apsorbirati povećanje troškova. Podižu cijene jer mogu – a mogu jer se ne suočavaju sa značajnom konkurencijom, točnije, pohlepa je izbrisala poštenu konkurenciju.” — Voice of Friends – Robert Reich. 

Najbolji primjer je nagli skok cijena mesa. Četiri divovske korporacije za preradu mesa dominiraju industrijom i “koriste svoju tržišnu moć kako bi sebi izvukle sve veće i veće profitne marže”, prema nedavnom izvješću Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće. Reich je tvrdio da velike korporacije kao što su Amazon, McDonald’s i Starbucks koriste inflaciju kao pokriće za povećanje cijena dok ostvaruju rek

ordni profit. Citirao je nedavno istraživanje koje je pokazalo da gotovo 60% vlasnika velikih trgovačkih lanaca priznaju da im je inflacija omogućila podizanje cijena iznad onoga što je potrebno za nadoknadu viših troškova.)

See also  Jazavac Frljić

Cijene rastu daleko više nego što bi trebale. “Kao i sve ostalo što je povezano s gospodarstvom, te rastuće cijene ne uspostavlja neko objektivno, svevideće, sveznajuće ‘slobodno tržište’ ,koje procjenjuje svaki aspekt gospodarstva i u skladu s tim postavlja cijene. Zapravo, dobar dio rastućih cijena koje plaćamo uopće nije bio striktno nužan.Pohlepa je temeljni uzrok inflacije.“- — Paul Constant, Business Insider.

(They say companies have an incentive to continue raising prices until consumers are no longer willing to pay them, and, so far, that hasn’t happened. Kupci ne shvaćaju kakvu moć imaju u slobodnom tržištu, pohlepni prodavači i dobavljači će podizati cijene sve dok im potrošači više ne budu spremni plaćati, a do sada se to nije dogodilo.“Oni pohlepno podižu cijene i bilježe veći profit, jer to se događa kada potražnja raste, ne zaboravimo da su kupci gospodari potražnje, a ponuda je ograničena jer svi žele na brzinu zaraditi. Kao što je to slučaj i danas.” – Voice of Friends-Catherine Rampell, Washington Post)

„Mjeseci neovisnog istraživanja pokazale su i dokazale  kako velike tvrtke u nekoliko industrija koriste pandemiju ( a danas brutalnu rusku vojnu agresiju na Ukrainu) kao izgovor da povećaju svoje bogatstvo i podebljaju bankovne račune svojih dioničara. Mnogi izvršni direktori tvrdili su da nisu imali izbora nego povećati troškove potrošačima, a zatim su se okrenuli i pohvalili se ulagačima, dioničarima, rekordnim profitom i zdravim bilancama.

Kako spriječiti to nemoralno profiterstvo u pandemiji globalne inflacije? (profiterstvo nema nikakve veze sa slobodom tržišta) Kongres mora suzbiti profiterstvo potaknuto korporativnom pohlepom donošenjem Zakona, poput Zakona o sprječavanju povećanja cijena COVID-19, koji bi zaštitio ranjive kupce dajući glavnim državnim odvjetnicima ovlasti da kažnjavaju tvrtke koje naplaćuju “nesavjesno previsoke” cijene za svoju robu i usluge (divljanje cijene energenata trebaju biti prioritet glavnim državnim odvjetnicima) .- https://progressive.org/op-eds/blame-greed-for-rising-prices-herrig-220323/

How to help beat inflation in 2022

1. Review your budget

Sit down with your monthly budget and look at where your money is going. Inflation has a big impact on the price of groceries and gas, so look for ways to cut down on those expenses. Instead of driving, you might try walking or biking to save gas. At the grocery store, you could choose store brands with lower prices. Experian offers more money-saving ideas in  this article

See also  Safar: Ljudska solidarnost nije mrtva

Joan Baez ~ 500 Miles