Skip to content

FEAMC-ov simpozij „Kompetencije i suosjećanje u medicini“

Zdravstveni radnici uz stručne kompetencije u svoj poziv moraju inkorporirati i suosjećanje prema trpećem bolesniku – slici trpećega Isusa Krista

Europska federacija katoličkih liječničkih društava (FEAMC) organizirala je simpozij na temu Kompetencije i suosjećanje u medicini koji je od 27. do 29. svibnja 2022. održan u franjevačkom središtu Domus pacis u Asizu. Simpozij je bio podijeljen u nekoliko sekcija na kojima su predavači iz različitih europskih zemalja i različitih struka, svaki iz svoje perspektive, progovorili o važnosti ugradnje suosjećanja u sastavni dio zdravstvene skrbi. Naime, pitanje suosjećanja nije svojstveno samo katoličkim liječnicima jer su brojne znanstvene i stručne studije pokazale da veće suosjećanje zdravstvenih djelatnika poboljšava ishode liječenja njihovih bolesnika. 

U prvoj sekciji pod naslovom „Zdravstveni sustav: odnos liječnika i bolesnika“ prof. dr. Jozef Glasa (Slovačka), prof. dr. Frans J. van Ittersum (Nizozemska) i prof. dr. Alexandre Laureano-Santos (Portugal) govorili su o razvoju zdravstvenog sustava, posljedičnoj promjeni odnosa liječnik–bolesnik te znanstvenim dokazima o utemeljenosti suosjećanja i njegovog utjecaja na ishode bolesti i bolesnika. O suosjećanju u perinatalnoj medicini i pedijatriji izlagali su prof. dr. Bogdan Chazan (Poljska), dr. Dermot Kearney (Ujedinjeno Kraljevstvo) i prof. dr. José Diogo Ferreira Martins (Portugal). Osobito potresno bilo je izlaganje kolege Kearneya koji je u svoju stručnu praksu uveo liječenje poništavanjem utjecaja abortivne pilule (engl.  abortion pill reversal treatment) tako što je trudnicama koje su se odlučile na medikamentozni pobačaj, nakon što bi se predomislile i odlučile ipak zadržati trudnoću, davao progesteron za poništavanje abortivnog učinka abortivne pilule i na taj način omogućio ženama da ipak održe trudnoću do kraja. Studije su pokazale da se na ovaj način preko 50% trudnoća ipak uspije održati nakon čega se rađaju zdrava djeca, bez rizika malformacija i drugih neželjenih događaja. 

Potom su uslijedila predavanja s iskustvima iz različitih medicinskih područja, poput kirurgije, hepatologije, onkologije, neurologije, psihijatrije, pedijatrije i gerijatrije. Na simpoziju je predavanje održao i predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak na temu „Suosjećanje s bolesnicima s infektivnim bolestima“. Doc. Čivljak je ukazao na potrebu intenzivnijeg izražavanja suosjećanja u bolesnika, čak i u slučaju visokokonzagioznih bolesti koje zahtijevaju izolaciju bolesnika, kao što je to bio slučaj za vrijeme pandemije COVID-19. Ponekad su bolesnici neopravdano bili izolirani od okolnog svijeta, bez mogućnosti kontaktiranja sa svojim najbližima, što je generiralo dodatnu patnju i bol, od čega se mnogi nisu oporavili. 

Dodatnu vrijednost Simpoziju dala su izlaganja nazočnih duhovnika, što tijekom predavanja, a što tijekom misnih slavlja koja su se održavala svakog dana tijekom ovoga susreta. Prva dva dana simpozija misu je predslavio mons. Simon Kulli, biskup iz Sape (Albanija) kao predstavnik najmlađe katoličke organizacije liječnika osnovane prošle godine u Skadru, a zadnjega dana mons. Jacques Suaudeau, duhovni asistent FEAMC-a. Uz mons. Suaudeaua, izlaganje su na Simpoziju imali i mons. Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život te novoizabrani dopredsjednik Talijanske biskupske konferencije mons. Francesco Savino. Mons. Paglia je naglasio važnost održavanja najviše profesionalne razine liječničkog poziva uz očuvanje suosjećanja prema pacijentima i njihovim najbližima. Mons. Savino je europskim katoličkim liječnicima poručio da ne zaborave da je suosjećanje sama duša medicine te kako zdravstveni radnici uz stručne kompetencije u svoj poziv moraju inkorporirati i suosjećanje prema trpećem bolesniku – slici trpećega Isusa Krista.  

Na simpoziju je uz predstavnike i članove brojnih europskih nacionalnih društava sudjelovalo i dvadesetak članova Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, kao jednog od brojčano najzastupljenijih nacionalnih društava na ovom Simpoziju. Njima se na ovom stručnom susretu, ali i hodočašću u Asiz, kao duhovni pratitelj pridružio prof. dr. Ante Crnčević, OFM koji je koncelebrirao na svim misnim slavljima. Uz to, fra Ante je tijekom dugog puta do i od Asiza susret s članovima HKLD-a obogatio svojim duhovnim nagovorima, ali i poznavanjem povijesne i kulturne baštine talijanskih krajeva kojima smo prolazili. Po povratku su članovi HKLD-a zastali u Padovi te su posjetili Svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića, Baziliku sv. Antuna, a pomolili su se i pred sarkofagom u Bazilici sv. Justine u kojemu se čuvaju posmrtni ostatci sv. Luke Evanđelista, zaštitnika HKLD-a.

Najsvečaniji događaj ovoga susreta u Asizu bilo je misno slavlje u Bazilici sv. Franje kada je misu predvodio asiški biskup mons. Domenico Sorrentino. Tom prigodom liturgijsko slavlje pjevanjem su uzveličali članovi HKLD-a uz orguljsku pratnju Zorana Tomića, jednog od dvadesetak sudionika iz Hrvatske, koji su izveli nekoliko hrvatskih i internacionalnih duhovnih pjesama što su sudionici Simpozija dočekali s oduševljenjem. Predsjednik FEAMC-a i Organizacijskog odbora Simpozija prof. dr. Vincenzo Defilippis izrazio je zahvalnost hrvatskim hodočasnicima i kolegama, ali i svim sudionicima na dolasku jer je ovo bio prvi sastanak FEAMC-a nakon trogodišnje stanke uslijed pandemije COVID-19. 

Autor: doc. dr. sc. prim. Rok Čivljak, izvor: hkld.hr