Skip to content

Počeo je 7. Festival inkluzivne scene u Rijeci

Jedinstvena umjetnička manifestacija koja plesnim predstavama i radionicama u fokus stavlja plesnu inkluziju

Sandra Turkalj

Rijeka — Započeo je sedmi po redu Festival inkluzivne scene u organizaciji Plesnog kolektiva Magija. Program festivala uključuje plesne radionice i plesne predstave  namijenjene široj publici, a njime se nastavlja rad i razvoj plesne inkluzije osoba s  invaliditetom na području suvremenog plesa i izvedbene umjetnosti. 

Petak je rezerviran za plesnu predstavu namijenjenu djeci i mladima „Neobične ljubavi“ u  izvedbi plesnog kolektiva DIVERT. U ovoj neobičnoj predstavi priču o neobičnoj ljubavi  pričaju neobični likovi kao što je Darth Vader, princeza Elsa, Wonder Woman i batmobil. Predstava se održava 3. lipnja u HDK Sušak s početkom u 14,00 sati. Ulaznica iznosi 30 kuna,  dok za učenike, umirovljenike i grupe 10+ ulaznica iznosi 20 kuna. One se mogu kupiti online  na mojekarte.com, na prodajnim mjestima New Sound, Dallas Records, Foto Revija, Novi  Korzo ili sat vremena prije izvedbe.  

Dječje popodne novi je dio programa, a ove subote donosi čak dvije besplatne predstave za  djecu i mlade. Kroz zabavne i edukativne inkluzivne plesne predstave, djeca se osvještavaju,  razijaju senzibilnost i prihvaćaju drugačije od sebe. „Ruža, lisica, princ i pisac“ prezentacija  je kratkog koreografskog rada Sanje Josipović (Magija / OŠ Vežica), a „Neko drugo ja“ je  inkluzivna suvremena plesna predstava Ivane Hadžihasanović (Tanzelarija, BiH). Predstave se  održavaju u HDK Sušak, 4. lipnja s početkom u 14,00 sati. 

Studenti i mladi mogu se prijaviti na inkluzivne plesne radionice „Moje tijelo kao  instrument“ u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci i Uredom za studente s  invaliditetom, a u sklopu Student Day Festivala. Radionice će se održati 7. i 8. lipnja, od  10,00 sati, u prostoru HDK Sušak, a voditeljice radionica su Martina Rukavina i Tamara  Bračun.  

Drugi blok programa nastavlja se 25. lipnja s plesnom večeri uz tri predstave. Večer započinje u foajeu HDK Sušak, s predstavom „Prostorvrijeme“ čiji su autori Sanja Josipović i Jelena  Lečić. Izvedbe se nastavljaju na maloj sceni HDK Sušak s predstavom „Treptaj tišine“ čiji je 

See also  VII. PJESNIČKO SIJELO POSVEĆENO DON JURJU GOSPODNETIĆU

autor i izvođač Tamara Bračun, a zatim slijedi „Sraz“ čiji je autor Martina Rukavina. Ulaznica  za cijelu večer je 30 kuna, dok za učenike, umirovljenike i grupe 10+ ulaznica iznosi 20 kuna. Dostupne su online na mojekarte.com ili sat vremena prije izvedbe. 

U samom središtu koncepta naglasak je na inkluziji, gostovanju inkluzivnih kolektiva, na  poticanju plesnog koreografskog istraživanja, usavršavanjima kroz edukativne radionice i na  izgradnji partnerstva s plesnim ansamblima i predavačima. U svijet inkluzije svi su pozvani! 

Nositelj programa je Plesni kolektiv Magija uz umjetničkog voditelja festivala Gordanu  Svetopetrić, a generalni pokrovitelji su Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike  Hrvatske te Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ, dok su svoju potporu kao  donator dali Supermarket Plodine d.d. Potporu u ostvarenju programa dali su OŠ za klasični  balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, Hrvatski kulturni dom na Sušaku i Dječja kuća.

Festival inkluzivne scene Rijeka (1)