Skip to content

PURPURNI GRIMIZ ZVJEZDANE ČAGALJ

Sinoć smo u maloj dvorani Narodnog sveučilišta Dubrava imali čast ugostiti jaku, stabilnu, svjesnu sebe, ŽENU, a onda sve ostalo i književnicu i dramsku pedagoginju, odgojiteljicu, savjetnicu profesoricu Zjezdanu Čagalj

Tekst: Lidija Puđak – Snimio: Mate Turić

Sve što bih sad napisala zvučalo bi patetično. Sve što bih sad prosula po tepihu sinoćnje večeri ne bi bilo dovoljno crveno. Toliko moćne prašine je prosula po našem malom svemiru po našem skromnom broju VELIKIH LJUDI koji su sinoć bili prisutni. Ta dječja poezija mamila nam je osmijeh i zaigrala maštu to njeno ČA taj njen način su srčano iskazivali Zvjezdaninu priču pa bih ovdje nadodala stihove naše pjesnikinje Dragice Kordas, koja je došla sa svojim sinom Leoneom, a koja mi je jutros ovako napisala: „Ne mogu prestati razmišljati o njoj, o sinoć o onom svemu što je ta večer potakla u meni. Do sada nisam imala uzor u poeziji. Sinoć sam ga pronašla!“ i poslala mi ovu pjesmu posvećenu Zvjezdani.

PURPURNI GRIMIZ

Ti;
Koja si Crvena ispod kože
Odsjajem sunca i vala
Neplava obzorom i morem
Ti;
U čijim pjesmama mirišem
Ružmarin što nosiš iza uha
Maslinastih obraza i ciklama kosom
Ti;
Znaš li Zvjezdana
Da goriš u skarletnoj noći

Uz ovu ljepotu prvenstveno bih spomenula dušu poetskog svijeta, toplinu poetskog tijela, srce poetske riječi našeg Enesa Kiševića i njegovu suprugu Asju Kišević koji su sinoć bili gosti našoj Zvjezdni. čitali njenu poeziju, spontano razgovarali i prenosili na prisutne duh Zvjedaninih misli.

Imali smo tu privilegiju da s njima slavimo kroz buket Zvjezdanine ljubavne poezije i njihovu 24. godišnjicu braka te smo iskoristili prigodu da naš dragi vrsni slikar i pjesnik Jovo Mraović pokloni Enesu portret koji je naslikao, a dragoj dragoj Asji poklonimo buket ruža onih žarko crvenih kako i dolikuje toj jednostavnoj profinjenoj ženi.

Svečanosti su pridonijeli sjajni glazbeni gosti naši dragi prijatelji na saksofonu Hajro Pašalić, na flauti naša draga profesorica glazbenica Sonja Kušec Bećirević te naš dragi Alija Bećirević koji nas je na samom kraju uz Sonju nagradio Šantićevom Eminom.

Uz naše drage pjesnike Katicu Tomek i njenog Krešu, došla je i divna nam pjesnikinja Daša Banjac sa svojom majkom i bratom, te naš mlađahno uvijek veseli pjesnik Mladen Crnković. Sretni smo što je uz Zvjezdanu došla i naša draga prijateljica, pjesnikinja iz Splita Nada Vučičić. Ćutila je. Nije nam rekla da joj je danas rođendan pa evo neka u ovom tekstu vrisne čestitka od svih nas SRETAN TI ROĐENDAN DRAGA Nado!

Večeri se pridružila i jedinstvena draga slikarica koja je netom prije programa imala otvorenje svoje izložbe jednostavna i predivna žena, Jadranka Pausić. Oduševljen Enesom, glavnom gošćom te i cjelokupnom večeri  bio je i Željko Radovanović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, predsjednik Udruge veterana 145. brigade Dubrava HV, Koordinator za sigurnost potresom pogođenog područja.

S mrvom zakašnjenja pridružila nam se i naša posebna srčana vesela Slavica Šarović, novinarka, fotografkinja, voditeljica emisija na Zabavnom radiju, voditeljica portala za nacionalne manjine. A sa „osmijehom od tri tisuće zuba“ program je pratila velika organizatorica mnogih kulturnih programa Ana Dalipovski, Predsjednica centra za provedbu integracije Roma u Hrvatskoj i Europskoj uniji

Veliko zadovoljstvo je bilo ugledati skromnog mladića ogromnoga srca a tako velikog umjetnika, hrvatskog akademskog kipara Matu Turića, poznatog kao Matu CROatu.

Večer su svojim prisustvom uljepšali i dragi naši pjesnici organizatori raznih manifestacija Ružica  Šafranec Kišur i Josip Šafranec koji su osnivači i voditelji Udruge za književnost i kulturu Humščak te vlasnici OPG-a Vrata Zagorja.

Dakako tu je s nama bio svima nam poznat u pjesničkom i umjetničkom svijetu Zdravko Odorčić, Predsjednik Kulture snova-Udruge za promicanje kulture Zagreb.

I naš Mario Draušnik dragi prijatelj i fotograf  se pridružio ZVJEZDANOJ PRAŠINI. Na samom kraju je Zvjezdani njena kolegica kojoj ne znam ime pročitala pjesmu s posvetom.

Prije samog programa našu Zvjezdanu je došao pozdraviti i poželjeti joj dobrodošlicu ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava, Željko Šturlić.

-Enes Kišević, hrvatski književnik, dramski umjetnik i njegova draga Asja Kišević
-Zvjezdana Čagalj dramska pedagoginja, odgojiteljica, savjetnica, profesorica, književnica
-Željko Radovanović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, predsjednik Udruge veterana
145. brigade Dubrava HV, Koordinator za sigurnost potresom pogođenog područja
-Slavica Šarović, novinarka, voditeljica emisija na Zabavnom radiju, voditeljica portala za nacionalne manjine
-Ana Dalipovski, predsjednica centra za provedbu integracije Roma u Hrvatskoj i Europskoj uniji
-Mate Turić, Mata CROata, hrvatski akademski kipar
-Ružica Šafranec Kišur i Josip Šafranec osnivači i voditelji Udruge za književnost i kulturu Humščak  te vlasnici OPG-a Vrata Zagorja
-Zdravko Odorčić, Predsjednik Kulture snova-Udruga za promicanje kulture Zagreb
-Jovo Mraović, slikar i pjesnik
-Katica Tomek, djelatnica zdravstvenog veleučilišta, pjesnikinja i uz nju Krešo
– Sonja Kušec Bećireviće, profesorica, glazbeni gost na flauti
-Alija Bećirević, pjesnik, glazbeni gost
-Hajro Pašalić, glazbeni gost na saksofonu
-Jadranka Pausić, slikarica
-Nada Vučičić, pjesnikinja iz Splita
-Mario Draušnik, fotograf
-Dragica i Leone Kordas, Mladen Crnković, pjesnici
-Daša Banjac, pjesnikinja s majkom i bratom
-Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac, voditeljice i moderatorice programa