Skip to content

Paraziti – otvoren 36. salon mladih

Događaju su nazočili i g. Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za kulturu, gđa Marta Kiš, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, zastupnica Gradske skupštine Grada Zagreba te predstavnici Veleposlanstva Republika Slovenije, Litve i Srbije

Dana 27. travnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika svečano je otvorena izložba 36. salon mladih. Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske, gđa Nina Obuljen Koržinek uveličala je događaj prigodnim govorom i svečano otvorila izložbu.

Centralna izložba 36. izdanja Salona mladih posvećena je temi PARAZITI prema kustoskom prijedlogu kolektiva KUĆĆA (Jurica Mlinarec, Klara Petrović, Luja Šimunović).

Predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Tomislav Buntak izjavio je kako je Salon mladih izložba je od neizmjerne nacionalne važnosti koja već desetljećima promovira, ohrabruje i stvara nova umjetnička kretanja te razvoj suvremene likovne i vizualne scene u Republici Hrvatskoj. Dugoročan cilj i glavna zamisao Salona mladih je otvoriti vrata, dati nadu, samopouzdanje te pomagati mladim likovnim i vizualnim umjetnicima/ama da krenu u daljnji razvoj svoje umjetničke karijere.

36. SALON MLADIH je otvoren (2)

Ravnateljica Ivana Andabaka istaknula je da je na ovogodišnjem Salonu mladih više nego dosad primjetna smjena generacije umjetnika kao i promjena tema o kojima promišljaju. Ovogodišnji Salon mladih, nakon dužeg perioda, krasi i međunarodna komponenta; pored inzemnih umjetnika koji izlažu na centralnoj izložbi, tu i suradnja s međunarodnim kustosima, umjetničkim organizacijama te nakladnicima koji će, pored aktivnosti u sklopu diskurzivnog programa, vršiti portfolio review mladih umjetnika.

Paralelno uz kustosku koncepciju 36. salona mladih Paraziti, s ciljem predstavljanja i zastupanja što šireg presjeka likovnog umjetničkog istraživanja i djelovanja umjetnika mlađe generacije u terminu od 10. – 31.5. prema selekciji Nevenke Šarčević bit će predstavljena i izložba Situacija. Program Situacija nazvan je po jednom od tradicionalnih programa na većini Salona od njegovog osnutka revolucionarne 1968., a održat će se u Palači Vranyczany (HIS), Galeriji Forum, Galeriji Stančić i Galeriji Canvas. hdlu.hr

See also  "Bez naslova / Untitled" dizajnerskog studija klasja&zita