Skip to content

5. Salon pjenušavih vina Zagreb

Na 5. Salon pjenušavih vina u Zagrebu, 23. 4. 2022., nastupilo je 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije

Pripremio: Tomislav Radić – Snimke: Marko Čolić

Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete te je broj butelja na
kušanju bio oko 100 – prava poslastica za ljubitelje mjehurića. Uz standardno
kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema radionicama koje su pokazale koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.

Prvu radionicu PJENUŠAVI SUSRET U ČAŠI moderirale su organizatorice, dr. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb. Uz najbolje ocijenjene pjenušce, Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc, sudionici radionice prepoznavali su »šampanjske« note ali i nove utjecaje terroira što se posebnom ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od korištenih sorti bila i žametna črnina, nekad korištena u popularnom cvičeku.

Na drugoj radionici ZAGORSKI I ISTARSKI MJEHURIĆI, po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Hrvatskog Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre.

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i područja u kojima se
pjenušava vina proizvode. Salon su posjetili oni koji vole mjehuriće i žele više naučiti o
pjenušcima.

Najavljeni su i pjenušavi doručci u vinogradu koji se organiziraju u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama: – 14.05.2022. – Pjenušavi doručak Međimurje, u vinariji Štampar, Mađerkin Breg, uz podršku TZ Međimurske županije,- 21.05.2022. – Pjenušavi doručak Zagorje, u vinariji Kota, uz podršku grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije; – 12.06.2022.- Pjenušavi doručak Plešivica, u vinariji Braje, uz podršku TZ i grada Jastrebarsko te TZ Zagrebačke županije; – 02.7.2022 – Pjenušavi doručak Srijem, u vinariji Papak, uz podršku TZ Vukovarsko-srijemske županije; – 10.7.2022. – Pjenušavi doručak Erdut, u vinariji Siber, uz podršku TZ Osječko- baranjske županije.

Najavljen je i 8. Salonu penečih vin Ljubljana koji će se održati 6.5.2022.

See also  Vinarija sa sretnog brda

Ugodnoj atmosferi na 5. Salon pjenušavih vina u Zagrebu pridonjela je ugodna filmska glazba Elme i Admira iz sastava Filmmusicorkestar.