Skip to content

OBJAVLJEN CRNOHUMORNI ROMAN MISLAVA GLEICHA – VELIKA NEVOLJA OCA DICKERSONA

URNEBESAN CRNOHUMORNI ROMAN

„Jedina stvar gora od pijana svećenika za volanom mogla je biti pijani svećenik nevjernik za volanom“ prva je rečenica najnovijeg romana Mislava Gleicha koja prikladno nagovještava stil i sadržaj ove priče. Svi čitatelji željni optimizma i zabave u ovim teškim vremenima moći će posegnuti za Velikom nevoljom oca Dickersona, urnebesnom i crnohumornom knjigom sadržajno smještenom u ruralne predjele američkog Colorada. Knjigu je objavila naklada Despot infinitus, a uredništvo potpisuje ugledni urednik Zvonimir Despot.

Nakon prošlogodišnjeg hit romana Beskrajno ljeto: smaknuće Brandona Brycea, Gleichu je ovo proljeće Otac Dickerson naznačio četvrtu objavljenu knjigu. Otac Dickerson punokrvni je žanrovski roman o poročnom ateističkom svećeniku koji je jedne noći slučajno pregazio mafijaša i ukrao pola milijuna dolara koje je ovaj trebao predati suprotnoj mafijaškoj strani. U Coloradu će se posljedično pojaviti drugi mafijaši kako bi od svećenika iskamčili novac, dok istovremeno jedan budalasti šerif, Buddy Shaggerton, započinje svoju istragu koja ga vodi na posve pogrešan trag sotonističkih sekti. U sve je uključen i jedan opasan seljak sa sačmaricom, Billy Newell, koji i sam želi novac.

Ovaj roman stilski je inspiriran piscem Winstonom Groomom i njegovim hitom Forrestom Gumpom, a njegovi tematski utjecaji sežu u opuse braće Coen i Guya Ritchieja. Autor je naglasak stavio na kompleksnu radnju, šarolike i ekscentrične likove, dinamičnu prozu i uzbudljive situacije.

Mislav Gleich (1)
Mislav Gleich

Podsjećamo, Gleich je ranije objavio tri knjige i jednu pripovijetku. HRT je prošle godine njegov roman Beskrajno ljeto proglasio jednom od najtraženijih knjiga toga ljeta, a tomu da je ovaj autor postao relevantno ime na hrvatskoj književnoj sceni svjedoči i činjenica da je nedavno postao najmlađi član Društva hrvatskih književnika. Uz to, valjalo bi istaknuti da Gleich ima tek 24 godine i još uvijek službeno studira komparativnu književnost.

Velika nevolja oca Dickersona može se naručiti na web shopu, a uskoro dolazi u sve veće knjižare i knjižnice u Hrvatskoj.

See also  Prestižna književna nagrada Peri Pavloviću
mala retrospektiva