Skip to content

Osvrt na knjigu “Pozdrav iz Staljingrada” Romana Pavića

Nedavno je uspješni hrvatski nakladnik Fraktura objavila obimni roman liječnika Romana Pavića na 640 stranica velikog formata (toliko nemaju ukupno objavljeno za cijeloga života ni mnogi uvaženi autori) Pozdrav iz Staljingrada, pustolovine o života trojice junaka, liječnika Ivana Petrovića, slikara Leona Jurića i svećenika Roberta Žunjića

Miroslav Pelikan

Radnja romana započinje u osvit Drugog  svjetskog rata,pratimo promjene režima, bijeg trojice u 369. pukovniju Hrvatske vojske koja se bori protiv Crvene armije kod Staljingrada u njemačkim postrojbama, poraz Nijemaca,prelazak trojice u redove Rusa, slijede partizanski dani, hapšenje trojice kao pristalica IB-ea i napokon spas u inozemstvu.

Roman obiluje nizom stvarno nestvarnih likova koji iznose mnoštvo zanimljivih činjenica o umjetnosti, uz precizne opise operacija jednog od junaka, brojna promišljanja o životu i smrti, ljubavi i očaju, o nizu događaja i osoba.

No najvažnije od svega jest što mi se ova proza čini odličnim temeljem za zanimljivu domaću TV seriju koja bi mnogima  približila krucijalne dane iz povijesti čovječanstva, iz povijesti čovjeka.

Jedino što prosječnog čitatelja može odbijati jest obim knjige, ali valja ustrajati, isplati se.

Pozdrav iz Staljingrada - Roman Pavić
See also  Meandarmedia: Nova monografija Stanka Abadžića