Skip to content

Osebujni ciklus ulja Nevena Otavijevića

Slikar Neven Otavijević iz Zadra, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je senzibilnog opusa, uglavnom ulja na različitim formatima, stvaratelj vrlo samozatajan, predano radi u kontinuitetu

Miroslav Pelikan

Nedavno je zaokružio na sebi svojstven način, osebujni ciklus ulja na manjim formatima šperploče i papira, portretirajući okolicu grada u kome živi i stvara, redove, nakupine usnulih kuća (miruje li vrijeme zapravo tada ili ne, vječno je pitanje), usred prirode, vrlo inspirativnih motiva

Otavijević slika ekspresionististički, kreirajući svijet oko sebe na način kako ga doživljava, osjeća, vidi, predosjeća. To su prostori gdje su se kretali, živjeli, plovili, bavili se vinogradima, umirali, voljeli i tugovali njegovi brojni preci i dio njihovih sjećanja otjelotvorio se u nadahnutim uljima ovoga slikara.

Slikajući Dalmaciju i njezine starodrevne gradove na obali, sela u zaleđu, ispod sivih planina, okružujuća polja s bogatim urodima, uz pojedina istaknuta drva, koja se uzdižu poput ponosnih jarbola na brodu negdje daleko, u nepoznatom moru, slikar oživotvoruje i svoj neposredni doživljaj i zajedničko sjećanje predaka.

Slike i u ovom lijepom ciklusu nose u sebi mir, dostojanstvo, utihu, toplinu, osjećaj sigurnosti, izaziti ali odmjeren kolor.

Jesu li ovi motivi znakovi svijeta koji polako ali nezadrživo nestaje, postaju li ta sanjiva mjesta sve pustija i praznija, koliko dugo će ta mjesta još disati, živjeti?

Otavijević je slikar snažne ekspresije, izvoran i samosvojan.

See also  VRATA OD VOSKA - izložba Ane Požar Piplica u splitskoj Loggi, od petka 28.10.