Skip to content

Ljubomir Radovančević – Cvijeće u plavoj vazi

Izložba slika iz ciklusa Cvijeće u plavoj vazi Ljubomira Radovančevića izložena je u prostoru knjižnice i organizirana je u okviru projekta 65 plus

Ira Tuzlančić

Izložba je postavljena u prostoru Knjižnice Augusta Cesarca, Šubićeva 40/II od 1. do 30. travnja 2022. godine. Možete je razgledati u radno vrijeme Knjižnice, ponedjeljak – petak 08,00-20,00 i subotom 08,00-14,00 sati.

Poogledajte i mali letak/katalog izložbe OVDJE!

Ljubomir Radovančević, neuropsihijatar i psihoterapeut u miru, rođen je 1941. godine u Osijeku. Slika, kako sam kaže „oduvijek”. U štafelajno slikarstvo i tehnologiju uvela ga je Nada Pivac, kasnije profesorica Likovne akademije u Sarajevu, a slikarstvo je učio kod Olje lvanjicki, Jovana Gojkovića, Stjepana Brlošića, Dubravke Babić, Miloša Popovića, Saše Forenbahera i dr. U kiparske tehnike uveli su ga Vera Dajh Kralj, Ante Despot, Nikola Pečko, Nedjeljko Mađer i dr. Godine 1980. magistrirao kao likovni psihoterapeut: „Likovni radovi psihički bolesne djece”. Kao član INSEA – Međunarodnog instituta za edukaciju u umjetnosti, jedan od osnivača Jugoslavenskog centra za likovnu terapiju i dopredsjednik Hrvatskog vizualno-likovnog društva od osnutka. Predavao je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu kolegije iz područja likovne terapije. Cijeli život, na brojnim putovanjima nalazi motive i inspiraciju za slikanje. Gost je uglednih likovnih kolonija te je izlagao na dvjestotinjak samostalnih i kolektivnih izložbi u domovini i inozemstvu, a radovi mu se nalaze u nizu privatnih zbirki diljem svijeta. Također piše haiku poeziju, a za svoj umjetnički i profesionalni rad nagrađen je nizom domaćih i međunarodnih priznanja. Slika u raznim tehnikama, mahom u fazama i ciklusima ponajviše prirodu, pejzaže, vedute i portrete.