Skip to content

Hrvatsko pjevačko društvo VILA, u Varaždinu od 1875. do 1947.

Predavanje o Hrvatskom pjevačkom društvu „Vila“, koje je u Varaždinu djelovalo od 1875. do 1947. godine pripremio je Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a

Anita Peričić

       U sklopu Srijede u Muzeju 13. travnja u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje o Hrvatskom pjevačkom društvu „Vila“, koje u Varaždinu djelovalo od 1875. do 1947. godine. Tom prigodom prikazat će se prostorne i vremenske okolnosti u kojima su djelovale kulturne i građanske udruge u Varaždinu u tome razdoblju, s osvrtom na događaje koji su bili izravan povod za osnivanje HPD-a “Vila”. Govorit će se i o najvažnijim koncertima i prigodama u kojima je Društvo nastupalo, kao i o njegovim obljetnicama te vezama i odnosima s drugim hrvatskim pjevačkim društvima. Bit će riječi i o članstvu HPD-a „Vila“ te njegovim čelnim ljudima, s naglaskom na najznačajnije zborovođe koji su obilježili ne samo glazbeni nego i cjelokupni kulturni život Varaždina svog vremena. Također, spomenut će se i uspjesi Društva, ali i problemi u njegovu radu i prestanak djelovanja. Predavanje će biti popraćeno ilustrativnim materijalom iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, a pripremio ga je Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a.   

        Program počinje u 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Snimka programa trajno je dostupna na YouTube kanalu GMV-a. 

Optimized by Optimole