Skip to content

Beč dijeli stipendije znanstvenicima iz Ukrajine

Dvostruko pomaže, tko pomaže brzo. U skladu s tom izrekom glavni grad Austrije sada pruža podršku i izbjeglim osobama iz Ukrajine koje se bave znanstvenim radom

Matea Čuljak

Četiri različita istraživačka instituta u Beču dobit će potpore za projekte koji su namijenjeni pružanju brze pomoći ukrajinskim znanstvenicima. Ukupna vrijednost financiranja iznosi 250.000 eura.

Odbor za kulturu i znanost Gradske skupštine Beča 5. travnja ove godine jednoglasno je prihvatio četiri mjere potpore koje znanstvenicima iz Ukrajine omogućuju da se u austrijskoj metropoli nastave baviti znanstvenim radom. Odluka je donesena zbog rata u Ukrajini i sve većeg priljeva izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja.

„Važno je da se znanstvenice i znanstvenici iz Ukrajine brzo snađu na području znanosti u Beču, da steknu kontakte i, dakako, imaju prihode. No uključivanje novih sudionika također će obogatiti znanstveni rad bečkih institucija“, istaknula je članica bečkog poglavarstva za kulturu i znanost Veronica Kaup-Hasler.

Uključeni su Institut za humanističke znanosti, Austrijska akademija znanosti, institut npoAustria i Bečki institut Simona Wiesenthala za studije holokausta. Bečki Institut za humanističke znanosti nudi dvomjesečne stipendije za doktorande i već etablirane znanstvenike s mogućnosti rada na samome institutu, ali i u drugim bečkim institucijama. Austrijska akademija znanosti prilagodila je postojeći program akademske mobilnosti pod nazivom „Joint Excellence in Science and Humanities“ (poznat i kao „JESH“) te znanstvenicima iz Ukrajine omogućuje privremen boravak u Beču u istraživačke svrhe. Platforma za razmjenu znanja i umrežavanje npoAustria daje im priliku da sudjeluju u projektu istraživanja transformacije istočne Europe nakon pada željezne zavjese te da svojim znanjem daju svoj doprinos. Institut Simona Wiesenthala za studije holokausta, koji se bavi istraživanjem i dokumentiranjem te pitanjima vezanima uz antisemitizam, rasizam, nacionalizam i holokaust, također im omogućuje istraživački boravak u glavnom gradu Austrije.