Skip to content

Glavni grad Austrije potiče međunarodne filmske produkcije

Samo protekle godine austrijska prijestolnica poslužila je kao lokacija za snimanje oko 80 međunarodnih filmova i serija

Matea Čuljak

Nedavno je Grad Beč pokrenuo program financijskih poticaja za filmske i televizijske produkcije pod nazivom „Vienna Film Incentive” u visini od dva milijuna eura. Program bi trebao pridonijeti rastu gospodarstva i turizma te povećati atraktivnost Beča kao turističke destinacije, a predviđeno je trajanje do kraja 2023. godine.

Poticaje mogu dobiti međunarodni produkcijski formati koji se djelomično ili u cijelosti snimaju u Beču, i to najmanje dva dana. To uključuje, na primjer, igrane i dokumentarne filmove kao i serije minimalnog ukupnog trajanja od 45 minuta. Uključivanjem platformi koje nude sadržaj na zahtjev pridaje se značaj i najbrže rastućem segmentu internacionalne filmske industrije. U projekt mora biti uključena i austrijska firma. Maksimalan poticaj po projektu iznosi 400.000 eura. Program poticaja provodi se prema načelu prednosti prijave. Odabir glavnog grada Austrije kao lokacije snimanja ne treba samo pridonijeti tamošnjem gospodarstvu u obliku noćenja i troškova za boravak filmskih ekipa, već i dugoročnoj privlačnosti grada kao turističke lokacije.

U glavnom gradu Austrije snimala su se brojna ostvarenja kao što je, primjerice, novi nastavak Netflixova filma „Cijena spasa” u kojemu poznati australski glumac Chris Hemsworth utjelovljuje Tylera Rakea, a koja ukazuju na sve veću važnost streaming servisa u stvaranju međunarodnih blockbustera. Prema procjenama Netflix je potrošio više od pet milijuna eura u Beču za snimanje ovog filma. Pripreme su trajale oko pola godine, a samo snimanje dva tjedna. Na filmu je radilo otprilike 900 filmaša iz Austrije i inozemstva. I klasični kino filmovi donose znatna financijska sredstva. Tako je, na primjer, film „Nemoguća misija: Odmetnuti” iz 2015. godine Austriji donio 3,5 milijuna eura, a 69 milijuna gledatelja u kinima diljem svijeta bilo je fascinirano prizorom spuštanja Toma Cruisea užetom s Bečke državne opere.

Posljednje ankete bečkih gostiju iz 2018. i 2019. pokazale su da je oko osam posto njih posjetilo austrijsku metropolu jer su grad opazili na filmu, televiziji ili radiju. Prema podacima agencije za istraživanje tržišta TCI Research sa sjedištem u Bruxellesu gotovo 100 milijuna turista odabralo je u razdoblju od 2017. do 2019. destinaciju za putovanje na temelju filma. Kad je u pitanju uloga filma u promociji turističkog odredišta, analize pokazuju da se Beč nalazi iznad europskog prosjeka te da se svaki deseti posjetitelj odlučuje za putovanje u Beč isključivo na osnovi filmskih ostvarenja.

Više informacija o programu i prijave: https://b2b.wien.info/en/media/vienna-film-incentive.