Skip to content

Proljetna jela u Bistrou

Predstavljen je novi proljetni jelovnik hotela Esplanade u Zagrebu

Na Bistro terasi u centru Zagreba, uz DJ glazbu i atraktivan live cooking, brojnim uzvanicima chefica Ana Grgić Tomić sa svojim timom mladih i kreativnih kuhara pred gostima pripremala je niz privlačnih zalogaja

Pripremio: Tomislav Radić – Snimke: Esplanada, Goran Jakuš

„Nadam se da će gosti ovog proljeća pronaći pravi gurmanski užitak u mojim jelima. Istinski sam uživala kreirajući novi jelovnik Le Bistroa. Obožavam proljeće i ovu raskoš boja, tekstura i okusa koja me nadahnula da pripremim spoj iznenađujućih te nutritivno izbalansiranih i zdravih jela. Blisko surađujem s odličnim lokalnim dobavljačima koji mi šalju ono najbolje, tako da je priprema ovih jela bila užitak. Inspiracije nije nedostajalo”, istaknula je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić i dodala: „U pripremi jelovnika i ovog sam se puta vodila održivim načelom kuhanja da bi se svi dijelovi maksimalno iskoristili. Primjerice, za riblja jela upotrebljavam file, ali ostatak se ne baca – od glave i kostiju kuhamo fini temeljac. Pri izradi jelovnika nastojim što više sastojaka dobiti od lokalnih OPG-ova, dok je začinsko bilje iz mog vrta s terase Oleander, a sve u želji da bude domaće i da se pritom smanji štetan utjecaj na okoliš. Srdele i kozice stižu s Jadrana, janjetina dolazi iz Gorskog kotara, dok kozji sir nabavljamo iz jednog maloga gospodarstva pored Zagreba.”

Proljeće je prilika da se Ana Grgić Tomić poigra sa sastojcima i tehnikama kuhanja. Srdelice, primjerice, marinira u soli i šećeru da bi iz njih izvukla vlagu, a poslužuje ih s domaćim pestom od peršina i marmeladom od rajčice koju sama priprema. Njoki od ljubičastog krumpira ručno su rađeni, a dolaze u spoju s domaćim kozjim sirom i ikrom pastrve. Priprema tunu kao arty mozaik. Najprije tunu marinira u soli, reže na trakice i oblaže algama a potom kuha sous vide i reže na ploške, a svježinu tuni dodatno daju sok od krastavaca, menta i potočarke. Lagano pečeni gof dolazi na tanjuru s karameliziranim mladim zeljem, dok je romb u zanimljivoj kombinaciji s keljom i bijelim grahom. Artičoke se kuhaju u soku od začinskog bilja i poslužuju uz mladu janjetinu.

See also  Kako izabrati najbolju lubenicu?

Uz kreativne i iznenađujuće spojeve dio jela prilagođen je vegetarijanskoj prehrani i onima koji jedu prema halal standardima kao i osobama koje izbjegavaju gluten. Legendarne Esplanadine štrukle u bezglutenskoj varijanti jednako su ukusne kao i one s pšeničnim brašnom.

Na predstavljanju novog jelovnika poslužena je selekcija odličnih vina vinarije Voštinić Klasnić. Ta vinarija ima vinograde na obroncima Ivanić-Grada, a u moderno uređenom vinskom prostoru na samo sat vremena vožnje od Zagreba uz kušanje vina vrhunske kvalitete održavaju se i edukativne radionice. Ovom prilikom kušalo se Fraktal pjenušavi Škrlet a nakon toga i etikete Unikata, Škrleta, Reda te Muškata, laganog desertnog vina koji je poslužen uz selekciju slastica.
Esplanadin slastičarski tim koji vodi Mirjana Špoljar, pripremio je sladoled od manga i kokosa s krekerom od kardamoma i s malinama, mille-feuille s bijelom čokoladom i kremom od pitaje, slasticu s bijelom čokoladom, jagodama i rabarbarom, kolač s mrkvom, narančom i prženim bademima, te Esplanadin hit – topli čokoladni kolač, ovog puta u spoju s jagodama i kremom od vanilije i mente.

Selekcija klasika Le Bistroa sadrži i stalnu ponudu jela pripremanih po tradicionalnim i starim iskušanim recepturama. Tatarski biftek, bečki odrezak s pire-krumpirom, Cezar salata, zapečeni Esplanadini štrukli i francuska zapečena luk juha.

Karta pića bogata vrhunskim vinima, pjenušcima i šampanjcima na čaše. U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni meni – tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje, koji stoji 215 kn, a uključuje čašu vina te kavu ili čaj.