Skip to content

Ciklus Dalmatinskih sela Ivana Peraka

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Dubrovnika Ivan Perak autor je jedinstvenog ciklusa posvećenog motivu dalmatinskih sela u kombiniranoj tehnici, na mediapanu većeg i velikog formata

Miroslav Pelikan

O ciklusu slikar kaže: “Ciklus Dalmatinska sela odiše melankolijom, povratak je to u neka prošla vremena djetinjstva na selu, kućice su skutrene u krilu brijega. Sve je manje više apstrahirano, svedeno na točku tj. mrlju.“

Perak nadahnuto slika uspomene i sjećanja najprije pri nadolazećem susretu sa selom, doživljenom izdaleka, to je onaj prvi pogled kada srce zaigra i kada se misli , bar da mi je stalno biti ovdje.

Mnoštvo kućica, čvrsto zbijenih, jedna do druge, ostavlja na gledatelja pomalo tajanstveni dojam, vidi se, u selu postoji život ali ne mnogo više od toga iako svi znamo kako je življenje na tim mjestima obilježeno iznimnim naporom, svakodnevnim trudom, brigom, odricanjem i neprekidnom borbom s prirodom.

Na slikama Ivana Peraka ta mala mjesta naslonjena na brijeg doimaju se gotovo čarobno, skladno povezana s prostorom pričaju priču o tegobama i radostima života u ovome podneblju.

See also  Retrospektivna izložba Mirjane Tomašević Dančević: 2D, 3D, 4D slike - pjesme / 1986.-2018.