Skip to content

Ponuda Bečke gospodarske agencije privlači međunarodne startupove

Beč već dugi niz godina zauzima centralno mjesto na globalnoj startup sceni. Bečka gospodarska agencija stoga međunarodnim startupovima nudi program u okviru kojeg poduzetnici upoznaju prednosti austrijske prijestolnice kao gospodarskog središta te ih potiče na otvaranje svojih tvrtki u Beču

Sandra Knežević

Program Bečke gospodarske agencije (Wirtschaftsagentur Wien), Vienna Startup Package, zadnjih je osam godina stalan i važan dio bečke scene startupova. Međunarodnim startupovima pruža se prilika da u okviru programa borave u austrijskoj metropoli na nekoliko tjedana i tako upoznaju Beč kao gospodarsko središte. Unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom program iz 2021., iako održan u digitalnom obliku, ostvario je veliki uspjeh. I ove godine će dvadeset startupova iz cijelog svijeta biti pozvani u Beč, a tom će prilikom moći sudjelovati i na međunarodnoj startup konferenciji ViennaUP.

Dosad se na program prijavio ukupno 1.381 startup © Vienna Business Agency

Vienna Startup Package uključuje četverotjedni program za dvadeset izabranih startupova koji žele upoznati lokalnu scenu bečkih startupova ili proširiti svoje poslovanje na tržištu njemačkog govornog područja. U okviru programa poduzetnici se mogu pobliže upoznati s austrijskim tržištem, pronaći nove poslovne mogućnosti i umrežiti se s relevantnim zainteresiranim stranama u Beču, a bit će im ponuđene i intenzivne interaktivne radionice kao i individualni sastanci. Bečka gospodarska agencija pokriva troškove puta i smještaja, pruža prostor za zajednički rad te individualno poslovno savjetovanje u vrijednosti od 2000 eura. Cilj ove jedinstvene ponude jest privući što više međunarodnih startupova u Beč kako bi ondje proširili svoje poslovanje.

Otkako je pokrenuta inicijativa Bečke gospodarske agencije, na program se prijavio 1.381 startup iz 104 zemlje, a 108 ih je dosad imalo priliku upoznati ekosustav bečkih startupova. Najviše prijava bilo je iz Velike Britanije, njih 103, zatim iz Rumunjske iz koje se prijavilo 68 poduzeća te iz Izraela odakle je bio 61 zainteresirani startup. Značenje Beča kao gospodarskog pokretača u zemljama srednje i istočne Europe dodatno podcrtava činjenica da se iz te regije u posljednjih osam godina prijavilo čak 449 zainteresiranih startupova.

See also  Bečki WestLicht u bestežinskom stanju

Na inicijativu agencije proljetos je prvi put održana međunarodna startup konferencija ViennaUP okupivši brojne domaće i međunarodne startupove, investitore, poduzeća i nove talente te polučila velik uspjeh. U okviru digitalne konferencije održalo se stotinjak online događanja s više od 25.000 sudionika iz 60 zemalja, među njima se našlo i dvadesetak prošlogodišnjih startupova koji su koristili ponudu Gospodarske agencije. I konferencija ViennaUP i program Vienna Startup Package uspješno stavljaju Beč u središte pozornosti na globalnoj pozornici, a time je osigurano umrežavanje sudionika, investitora, organizacija i poduzeća na međunarodnom i lokalnom nivou. Ovogodišnja startup konferencija održava se od 27. svibnja do 3. lipnja.

Više o međunarodnoj startup konferenciji možete pročitati na https://viennaup.com/programme/.