Skip to content

Dalmatinski pejsaži Vedrana Grabovca

Slikar Vedran Grabovac suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor specifičnog rukopisa i složenog opusa, neumorno nastavlja svoje artističko istraživanje, oživotvorujući brojne dalmatinske pejzaže iz okolice Dubrovnika na svojim slikama u ulju različitih formata, od manjih do srednjih, njegujući izraziti koloristički pristup, doista boje plamte

Miroslav Pelikan

Grabovac odabire profinjene motive, od starih i srećom sačuvanih crkvica što se čudesno zrcale svojom bjelinom u prirodi, preko ponosnih i ustremljenih uvis stabala, šuma raznolikih boja do stisnutih kuća jedne uz drugu do udaljenog  neba s vitlajućim oblacima iznad uznemirenog mora i igre vjetrova što povijaju raslinje između suhozida i polja, slijedeći bijele staze koje se poput krvotoka probijaju kroz zelenilo.

Cijeli ciklus ovih atraktivnih motiva osunčan je, od prve do zadnje slike, ljeto je i sve se pokazuje u najljepšim bojama i u najraskošnijem izdanju. Tiho je,čuje se zuj insekata i kliktanje ptica, vruće je, valja potražiti hlad.

Ciklus Dalmatinskih pejzaža Vedrana Grabovca temelji se na vrlo emotivnom doživljavanju prostora u kome slikar živi, u kome se kreće, u kome diše, to su motivi koji ga okružuju i koji su ga strastveno nadahnuli u stvaranju.

Vedran Grabovac sjajno je kreirao arkadijski niz krajobraza juga naše domovine,donoseći i nama gledateljima boje i svjetlo, smirujuću atmosferu motiva.

Grabovac izvanredno portretira prirodu, sjetimo se samo antologijskih motiva mlječike na njegovim brojnim slikama, sada je to detalj krajobraza ili cjelina prostora.