Skip to content

KOLEKCIJA ANDREŠKIĆ – otvorenje izložbe 10. ožujka u Rijeci

Otvorenje izložbe KOLEKCIJA ANDREŠKIĆ održati će se u četvrtak, 10.3.2022., u 18 sati u prostoru Relativne galerije u Rijeci na adresi Pomerio 18

Kolekcija Andreškić

Pretežno se smatra da je skupljanje umjetnina hobi male skupine bogataša koji kupovinom skupocjenih djela čuvaju i umnažaju svoj kapital, pri čemu umjetnost ne moraju ni razumjeti ni voljeti. Ali postoje i oni koji iz čiste ljubavi prema umjetnosti stvore impozantne zbirke, ne kroz kupovinu nego nizom sretnih trenutaka u kontaktu s umjetnicima. Upravo tome svjedoče Albina i Oliver Andreškić, ugostitelji s Raba, koji su se zadnjih godina aktivno zauzeli za umjetnike kroz organizaciju likovnih kolonija, radionica i susreta u svom hotelu Lavanda u Loparu. Kolekcija Andreškić je nastala kao rezultat oko 40 likovnih kolonija, na kojima je sudjelovalo više od 180 umjetnika iz zemlje i inozemstva. Zbirka se s godinama podebljala, upravo kao i ljubav prema umjetnosti Andreškićevih. Kad jednom otkrijete punoću uživanja u umjetničkim djelima, to zna postati opasna strast.

Kolonije su točka susreta umjetnika i domaćina, ali i gostiju ovog turističkog mjesta. One izgledaju otprilike ovako: ugostitelj hrani, poji i mazi umjetnike koji u idiličnom plesu s muzama, u atmosferi punoj pozitivne energije, stvaraju i zauzvrat domaćinu daruju umjetnine. Cijeli proces je na uvidu mnogobrojnim gostima i sumještanima koji rado zavire iza ramena umjetnicima i dive se „rađanju“ djela. A najvažnije je da su pritom svi sretni.

Zbirka Andreškić trenutno ima oko 200 slika. Većina se nalazi na zidovima apartmana i hotela Lavanda. Mnogo slika je i poklonjeno prijateljima, osoblju i gostima ili pak kolegama ugostiteljima, kojima su slike dobrodošle na zidove njihovih smještajnih jedinica. Sretan spoj turizma i umjetnosti može biti primjerom postupanja u regiji gdje je turizam najjača privredna grana a umjetnost jedna od najnebitnijih stvari. Ali bilo je potrebno da netko tko stvarno voli umjetnost probije led.

U zbirci Andreškić dominiraju djela mlađih autora poteklih sa zagrebačke akademije: Stipan Tadić, Valentina Supanz Marinić, Iva Gluhinić, Marija Koruga, Jelena Copak, Branka Prša, Nevena Petra Piližota, Pietro Boban i dr. Od slikara starije generacije tu su Nedjeljko Tintor, Darko Starešina, Dubravka Pegan, Stjepan Katić i dr. Nekoliko vrlo vrijednih slika nose potpis Zlatka Kauzlarića Atača. Ima tu i nekoliko riječkih imena: Dijana Lukić, Sanja Jureško, Marina Vlašić, Ivan Tomečak i dr. Od inozemnih autora izuzetnom se kvalitetom ističu radovi Ju Suk Baek iz Kine. Veći broj umjetnika iz Srbije i Bosne bili su također gosti kolonija u Loparu, spomenimo Žarka Đukića, Ljiljanu Nedeljkov, Vericu Čupić te Damjana Martinovića.

Motivi su pretežito rapski, more, loparske plaže, neobična geografija i vegetacija ovog otoka, ali ima i apstrakcija, mrtvih priroda te portreta.