Skip to content

Vlada će opet zamrznuti cijenu goriva, mjere bi trebale ublažiti cjenovni udar

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune

Boris Markuš

Vlada fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo

Premijer Plenković kazao je kako se očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, dok bi bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28 kuna, dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu. Ako bi se išlo s produljenjem fiksiranja maloprodajne cijene, mnogi distributeri na tržištu suočili bi se sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, što nije opcija za Vladu, dodao je.

Premijer Plenković pojasnio je da su Hrvatska i svijet svjedoci ruske agresiju na Ukrajinu i posljedičnih geopolitičkih zbivanja, jedno od kojih je značajan rast cijena energenata.

Podsjetio je da je Vlada prije mjesec dana donijela Uredbu kojim je intervenirala i fiksirala maloprodajne cijene motorskog benzina na 11,37 kuna, dizelskog goriva na 11,29 kuna te plavog dizela na 6,5 kuna. Ta je mjera bila privremenoga karaktera od 30 dana, a ističe sutra.

Cijena goriva 7.2. (750 × 500 px)

Sigurna i puna opskrba naftnim derivatima

“S obzirom na to da je na svjetskom tržištu cijena Brenta značajno rasla te je u petak iznosila 120 dolara po barelu, a danas je već 135 dolara, Vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata. Naime, bez bilo kakvih Vladinih mjera i  ako bi se cijene naftnih derivata u potpunosti slobodno formirale na tržištu, sutra bi cijena za dizelsko gorivo iznosila 13,71 kunu, a za benzinsko 13,28 kuna, što jasno potvrđuje prognoze da se radi o rekordno visokim razinama cijena”, rekao je premijer Plenković. 

Očekuje se smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 152 milijuna i 674 tisuće kuna.