Skip to content

Grad Beč pomaže Ukrajini

„Današnji prizori iz Ukrajine duboko su nas potresli. Ovo je vrlo tužan dan. Mislimo naročito stojimo uz nedužne civile koji su najveće žrtve. Austrija je prema međunarodnom pravu neutralna, no nismo neutralni kada su u pitanju vrijednosti. Stoga je Beč spreman pomoći ljudima u nuždi”, kazao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig povodom početka ruske agresije na Ukrajinu u četvrtak, 24. veljače 2022.

Matea Čuljak

Glavni grad Austrije na različite načine pruža podršku Ukrajini, ali i ukrajinskim državljanima koji su napustili svoje domove i stigli u Beč. Tako su istog dana u Kijev i Odesu otpremljene prve pošiljke humanitarne pomoći, a u narednim tjednima austrijska metropola namjerava poslati dodatnu pomoć. Grad donira i financijska sredstva za pomoć ovoj istočnoeuropskoj zemlji.

U multifunkcionalnoj sportskoj dvorani u 2. bečkom okrugu Leopoldstadt 3. ožujka otvara se središnje mjesto gdje će se izbjeglice koje su u potrazi za smještajem u Beču najprije moći obratiti za pomoć i dobiti potrebne informacije. Ondje će se nuditi i usluge psihosocijalne podrške te će se pružati medicinska pomoć, a na raspolaganju stoje i kapaciteti za privremeni prihvat osoba koje pristignu tijekom noći ili su iscrpljene od putovanja. Kako je najavio tamošnji gradski prijevoznik „Wiener Linien”, ukrajinski državljani koji su pobjegli iz zemlje mogu besplatno koristiti sva sredstva bečkog javnog prijevoza od 1. do 15. ožujka, pri čemu je u slučaju kontrole karata potrebno samo predočiti putovnicu.

Broj izbjeglica u Beču ovisi o daljnjem razvoju rata u Ukrajini koji se ne može predvidjeti, a u skladu s time prilagodit ćemo mjere, kazali su bečki gradonačelnik Michael Ludwig i član bečkog gradskog poglavarstva za međunarodne poslove Peter Hanke. U znak solidarnosti s Ukrajinom u ovim teškim vremenima na zgradi bečke gradske vijećnice izvješena je pored austrijske i ukrajinska zastava.

See also  Fotografije splitskog umjetnika Edija Matića u Beču