Skip to content

Beč gradi solarnu elektranu na glavnom gradskom groblju

Prije deset godina bečko gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie” pustilo je u rad prvu solarnu elektranu u vlasništvu građana

Matea Čuljak

Građani sudjeluju u njezinom financiranju kupovinom udjela u obliku vaučera, a sve funkcionira po principu prodaje uz povratni najam – zainteresirani tako mogu kupiti solarne panele, a poduzeće ih potom od njih unajmljuje te im za to uplaćuje profit na godišnjoj bazi. Na području Beča i Donje Austrije danas postoji 28 takvih elektrana, a ove godine u glavnom gradu Austrije trebala bi biti otvorena još jedna koja će biti postavljena na glavnom gradskom groblju.

Snaga novog fotonaponskog postrojenja iznosit će 1,4 MW, a bit će to treće po veličini postrojenje bečkog gradskog energetskog poduzeća. Trebalo bi proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu oko 570 kućanstava, a bit će pušteno u rad ovog proljeća.

Postoji velik interes za kupovinu panela u ovakvim elektranama koji se najčešće rasprodaju vrlo brzo nakon puštanja u prodaju. Rekord i dalje drži prvo takvo postrojenje otvoreno 2012. s 2100 panela koji su rasprodani za svega 26 sati. Dosad je više od 10.000 građana na ovaj način sudjelovalo u financiranju elektrana, a pritom su uložili preko 38 milijuna eura.

Ukupna snaga 28 fotonaponskih postrojenja u vlasništvu građana iznosi 20,5 MW, a električnom energijom mogu opskrbiti oko 8.400 kućanstava. Puštanjem u pogon novog postrojenja na groblju te će se brojke povećati. Građani, koji nisu u mogućnosti postaviti vlastite solarne panele, zahvaljujući ovakvom modelu mogu dati svoj doprinos širenju obnovljivih izvora energije u glavnom gradu Austrije.