Skip to content

Ciklus mačaka Borisa Jagačića

I danas se slikari ponekad odluče zabilježiti prisutnost pojedine životinje iz njihove neposredne blizine na svojim platnima i to su najčešće konji, psi, ptice…

Miroslav Pelikan

U prošlim vremenima animalistička umjetnost doslovno je cvala.

Današnji čovjek nema vremena za to, on nema vremena niti za sebe.

Stoga me je ugodno iznenadio ciklus suvremenog hrvatskog fotografa Borisa Jagačića s motivom mačke, u raznim svakodnevnim situacijama mačjeg života.

Jagačić je jednostavno portretirao različite mačke, slučajno ih susretajući, bilježeći njihovo postojanje crno bijelom ili kolor fotografijom.

Svaki dan viđamo mačke, puno manje nego prije, ponekad se osvrnemo za kitnjastim repom susjedova mačka koji iznova istražuje veliko dvorište, provlačeći se spretno između i ispod parkiranih automobila ili vidimo na prozoru iza mreže mačku posve nezainteresiranu za svijet koji se prostire oko nje.

Mačke su čudesne životinje, čovjek ih beskrajno voli i mazi.

Moja je kćer, dok je bila mala, uvijek žalila zašto ona nema psa, a danas kao odrasla osoba ima dva mačja ljubimca, Micu i Gizma i uživa beskrajno u njihovom društvu, kontinuirano fotografirajući njihov život.

Mačke žive pored nas,gotovo neprimjetno i nečujno, stoga pozdravljam ovaj uspjeli ciklus fotografija Borisa Jagačić posvećen mačkama.


See also  Izložba fotografija - Neda Rački: Zagreb otvoreno