Skip to content

Predsjednik Zoran Milanović u društvu supruge posjetio izložbu Kopač

U utorak, 1. veljače 2022.,  predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je izložbu Kopač u Meštrovićevom paviljonu u društvu prve dame Sanje Musić Milanović

Mia Matijević Akrap

Na izložbi su ih dočekali Ivana Andabaka (ravnateljica HDLU), Tamara Floričić (voditeljica udruge ArtRencontre), Damir Kanaet (producent izložbe) i Anita Ruso Brečić (kustosica izložbe Kopač) koja ih je provela kroz izložbu.

Ostvarena u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Art Rencontre i Cloverfielda, ova izložba prikazuje izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih i poetskih ostvarenja iz privatnih kolekcija i muzejskih institucija te daje uvid u umjetničko djelovanje i život Slavka Kopača. Kustosica Anita Ruso Brečić naglasila je da su Kopačevi rodni Vinkovci u njegovo vrijeme bili vrlo razvijena sredina, bitno čvorište te jak industrijski centar. Osim toga, kronološki ih je provela kroz gradove u kojima je umjetnik živio: od Vinkovaca, Zagreba, preko Mostara, Firence do Pariza u kojem je proveo 50 godina svog života.

Svojim krajnje autentičnim pristupom, Kopač je obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. st. Po dolasku u Pariz, upoznao je skupinu najpoznatijih protagonista poslijeratne umjetnosti poput Andréa Bretona i Jeana Dubuffeta koji su osnovali Društvo Art bruta Compagnie de l’Art brut. Kustosica Anita Ruso Brečić izdvojila je činjenicu da je naš umjetnik bio prvi i jedini kustos Zbirke Art bruta koja je sakupljala i čuvala djela umjetnika čiji se radovi opiru naučenim konvencijama i svojim izričajem se približavaju dječjem, naivnom gledanju umjetnosti. Predsjednik Zoran Milanović istaknuo je kako ga Kopačeva slika „Krava“ iz 1949. stilski podsjeća na Chagalla.

Tamara Floričić, u ime udruge ArtRencontre, predsjedniku i prvoj dami poklonila je Kopačevu monografiju koju je početkom ove godine izdala renomirana pariška izdavačka kuća Gallimard.

Izložba Kopač projekt je od nacionalne važnosti kojim se revaloriziraju lik i djelo Slavka Kopača (Vinkovci, 1913. – Pariz, 1995.), umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske poslijeratne umjetničke scene 20. stoljeća. Posjetite ju do 27. ožujka, svakim danom od 11 do 19 h.