Skip to content

SJEVERNJAK – OSVETA VIKINŠKOG PRINCA

Hvaljeni redatelj Robert Eggers, poznat po filmovima The Witch (2015.) i The Lighthouse (2019.), predstavlja novi film Sjevernjak, osvetnički triler sa zavidnom glumačkom postavom koja uključuje Alexandera Skarsgårda, Nicole Kidman i Ethana Hawkea, uz zvijezde Eggersovih prethodnih filmova – Willema Dafoea iz The Lighthouse i Anyu Taylor-Joy iz The Witch. Ovim filmom na ekran se vraća islandska pjevačica Björk, zajedno sa svojom kćeri Ísadórom Bjarkardóttir

Sjevernjak je priča koja prati vikinškog princa koji traži osvetu za ubojstvo svog oca, a radnja se odvija na Islandu na prijelazu 9. i 10. stoljeća.

Priča je ispričana kroz oči Amletha (Skarsgård) koji svjedoči ubojstvu svog oca, kralja Aurvandila (Ethan Hawke), od strane njegovog strica, Fjolnira (Claes Bang). Nakon što mu zarobe majku, kraljicu Gudrun (Nicole Kidman), Amleth bježi iz rodne zemlje. Poput slomljene Arye Stark iz Igre prijestolja, koja svake večeri naglas čita svoj popis ljudi kojima će se osvetiti, Amleth se zaklinje da će se osvetiti onome tko mu je sve oduzeo.

Scenarij je uz Eggersa pisao i islandski pjesnik Sjón koji je u nekoliko navrata surađivao s Björk kao tekstopisac njezinih pjesama, a zajedno s Lars von Trierom surađivao na scenariju za film Dancer in the Dark (2000.). Srednjovjekovna skandinavska legenda na kojoj je priča bazirana poslužila je Shakespeareu kao inspiracija za slavnog Hamleta.

Sam Eggers za ovaj film kaže: “Daleko najteža stvar koju sam ikad napravio i daleko najambicioznija.”

Na novom filmu Eggers ponovo surađuje s direktorom fotografije Jarinom Blaschkeom, pa još jedan zajednički projekt pretvaraju u vizualni spektakl. S takvim adutima, od vizualne estetike do zvjezdane glumačke postave, ovaj vikinški triler bit će filmsko iskustvo za pamćenje.

USKORO U KINIMA!

Optimized by Optimole