Skip to content

PO PRVI PUT U KNJIZI OBJEDINJENI RADOVI HRVATSKE GRAFFITI SCENE

Promocija knjige „Blackbook Croatia“ u kojoj su predstavljena čak 192 rada najboljih hrvatskih graffiti umjetnika

U utorak, 25.01.2022. u KGZ – Knjižnici Marina Držića u Ulici grada Vukovara 222 održat će se promocija knjige Blackbook Croatia, uredničkog tima Matije VnučecaAlena Milera i Krešimira Golubića, u nakladi Digital Graffiti

U knjizi su po prvi put objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske  graffiti scene. Radovi su predstavljeni kroz onaj najintimniji dio svakog crtača grafita – graffiti writera, njihove skice uz pomoć kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih graffiti murala. Knjiga predstavlja 192 umjetnika sa 192 rada sakupljena u periodu od ljeta 2020. pa do jeseni 2021. godine.

Više o samoj knjizi otkrili su nam autori Matija Vnučec i Alen Miler: „ Ideja za ovaj projekt nastala u ljeto 2020. nakon povratka s jednog graffiti festivala te listanja naših blackbookova u koje smo sakupljali radove drugih kolega grafitera. Budući da u Hrvatskoj nema sličnog izdanja koje bi popratilo cijelu scenu, došli smo na ideju da sakupimo radove što više hrvatskih crtača i od toga napravimo knjigu.

Iako je odaziv bio odličan i većina kolega kojima smo predložili ideju nas je podržala, sakupljanje materijala se odužilo na gotovo godinu dana, a cijelu situaciju je zakomplicirala situacija s Covidom i lockdownovima, ali i činjenica da je dio crtača zadnjih godina iselio iz Hrvatske te danas žive u Njemačkoj, Irskoj ili slično.

Nakon gotovo godinu i pol dana od početne ideje danas s ponosom možemo predstaviti knjigu s kojom smo vrlo zadovoljni  jer je u njoj okupljeno preko 90% ljudi koji se bave ovim specifičnom granom umjetnosti. 

U knjizi se nalaze radovi 192 umjetnika ulične umjetnosti iz Hrvatske, a zanimljivo je da je svaka stranica unikatna i posebna na svoj način, od skica izvučenih samo olovkom do full color stranica obojanih markerima, vodenim bojama i drugim slikarskim tehnikama.

Sama knjiga je hommage ljudima koji su na početku stvaranja scene crtali, crtačima koji su trenutno aktivni da se predstave svojim radovima, ali i poticaj i ideja za razvitak individualnog stila svim budućim crtačima grafita

Na sam dan promocije knjige, u KGZ – Knjižnici Marina Držića, otvorit će se i prateća izložba originalnih skica koje su autori sakupili kroz rad na knjizi, a budući da su izloženi u samom izlogu, u njima ćete moći uživati i izvan radnog vremena knjižnice.