Skip to content

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić: ‘Sada je trenutak da svi zajedno sjednu’

NEDJELJNI KOMENTAR

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a, Ivan Anušić, gostovao je u Dnevniku N1 te je komentirao rezultate popisa stanovništva

Boris Markuš

Jedan od zanimljivih likova, bez dlake na jeziku, no izražene svjesnosti osobnog političkog utjecaja , svakako da je župan Ivan Anušić s percepcijom u javnosti kao kreator pozitivne energije unutar Osječko-baranjske županije 

Nije sve med i mlijeko, bez vaših i naših i fige u džepu, težimo ka boljem sutra, razborito zbori Ivan Anušić, čelnik Osječko-baranjske županije. Bez licemjerstva i lažne patetike i stupidnih floskula, zasigurno je mjerodavan lik da komentira stanje u državi. Tako i objavljen popis pučanstva nije ostao bez reakcije.

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a, Ivan Anušić, gostovao je u Dnevniku N1 televizije te je komentirao rezultate popisa stanovništva.

“Svakako ću preuzeti odgovornost”

Rekao je i kako je očigledno da se nije dobro radilo kako bi ljudi ostali. “Ali prvo želim reći da ovo nije rezultat nijedne pojedinačne vlade. Ne upirem ni u koga prstom, sustavno nismo radili dobro od završetka Domovinskog rata, od 2000. godine stvari kreću nizbrdo i kada pogledate unazad sve odluke koje su donesene, nisu bile u korist interesa RH i ovog naroda. Postoji objektivno jedan razlog zbog čega je to bilo očekivano – zbog ulaska Hrvatske u EU. Granice su se otvorile i radna mjesta i radne dozvole više nisu bile potrebe, i to je razlog, ali ne za 400.000 to je moglo biti razlog za 150.000 do 200.000, ali ne 400.000, to je za Hrvatsku, koja je imala 4,2 milijuna ogroman udarac”.

Hoće li preuzeti odgovornost?

“Ja kao osoba ću svakako preuzeti dio odgovornosti jer pripadam toj stranci i naravno da je moj zadatak uhvatiti se u koštac s tim problem. I ja kao župan to radim, nije za pohvaliti se da je Osječko-baranjska županija 7. ili 8. po iseljenosti u Hrvatskoj, ali radimo sve što možemo, istina je da smo povećali broj zaposlenih i broj radnih mjesta, ali očigledno to nije dovoljno”.

See also  Potrebna je reforma od dna, ne od vrha

“Sada je trenutak da svi zajedno sjednu”

Istaknuo je i što je, po njegovom mišljenju, najveći problem.

“Ja sam davno rekao, uopće nije problem ni oko infrastrukturnih projekta, ni ima li posla ili ne, ja mislim da mi Hrvatsku moramo početi uređivati kao pravnu državu koja štiti najmanjeg čovjeka i najslabiju kariku u našem društvu, a to je običan čovjek koji želi imati pravdu i pravo na svojoj stani i koji želi živjeti u zemlji u kojoj se događaju pozitivne promjene i reforme. Mislim da je to nešto što smo zaboravili raditi i što smo zaustavili. Sada je možda trenutak. Ovo je po meni možda najveća kriza od Domovinskog rata. Sada je trenutak da političkim konsenzusom, od ljevice do desnice, sve stranke koje postoje, uključujući i predsjednika Hrvatske, sjednu za stol i da se naprave ozbiljne nacionalne strategije, a ne da se donose vatrogasne mjere”.

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a, Ivan Anušić
Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a, Ivan Anušić

Naglašava i kako se državu mora urediti, ali da ju nije jednostavno voditi.

“Hrvatska je mlada zemlja i možemo razumjeti da se neke vlade nisu snalazile, ali svakako da uređena država u kojoj vlada pravo i pravda je zemlja poželjna za život mladih”.

“Sve ono što Hrvatsku čini snažnom smo izgubili”

Koliko smo udaljeni od tako nečeg?

“Daleko smo 2, 3, 4, mjeseca od toga. Trebamo početi raditi poteze. Ne treba izmišljati toplu vodu i zna se kako se to radi. Radi Vlada na tome, ne možemo reći da ne radi. Ja hoću reći da u proteklih 20 i nešto godina nismo iskoristili vrijeme, prodali smo strateške firme i interese, sve ono što Hrvatsku čini snažnom smo izgubili”, veli.

Ističe kako je sada trenutak da svi ohlade glave i počnu razmišljati hoće li Hrvatska uopće postojati kao država za 30 godina.

“Očigledno je da sami sebe jedemo i idemo vidjeti što treba napraviti. Po meni, ogromni potencijali Hrvatske leže u dijaspori, to je naša velika prednost i veliko iskustvo koje možemo prenijeti u Hrvatsku, ti ljude žive u drugim uvjetima, drugačije su se izgradili, ali sjećaju se kao Hrvati”.

See also  Inicijativa Istina o Istanbulskoj traži od Ustavnog suda da poništi postupak provjere potpisa

Naposljetku je dodao kako je ovo što se događa u Hrvatskoj iznad svih političkih interesa i stranki.