Skip to content

Nacionalni muzej Prado: zbirka od 200 umjetničkih djela

Muzej Prado je glavni španjolski nacionalni muzej umjetnosti koji se nalazi u središtu Madrida. Smatra se da ima jednu od najboljih svjetskih zbirki europske umjetnosti, koja datira od 12. stoljeća do početka 20. stoljeća, temeljenu na bivšoj španjolskoj kraljevskoj zbirci, i najbolju zbirku španjolske umjetnosti

Osnovan kao muzej slika i skulptura 1819. godine, sadrži i važne zbirke drugih vrsta djela. El Prado je jedno od najposjećenijih mjesta na svijetu, a smatra se i jednim od najvećih umjetničkih muzeja na svijetu. Brojna djela Francisca Goye, pojedinačnog najzastupljenijeg umjetnika, kao i Hieronymusa Boscha, El Greca, Petera Paula Rubensa, Tiziana i Diega Velázqueza, neki su od vrhunaca zbirke.

Zbirka trenutno obuhvaća oko 8.200 crteža, 7.600 slika, 4.800 grafika i 1.000 skulptura, uz veliki broj drugih umjetničkih djela i povijesnih dokumenata. Do 2012. godine muzej je u glavnim zgradama izložio oko 1300 djela, dok je oko 3100 radova bilo privremeno posuđeno raznim muzejima i službenim institucijama. Ostatak je bio u skladištu. Muzej je 2012. godine primio 2,8 milijuna posjetitelja. Jedan je od najvećih muzeja u Španjolskoj.

Najpoznatije djelo izloženo u muzeju je Las Meninas Velázqueza. Velázquez i njegovo oštro oko i senzibilitet također su zaslužni za dovođenje velikog dijela muzejske fine zbirke talijanskih majstora u Španjolsku, sada najveću izvan Italije.