Skip to content

More Stjepka Mamića

Posljednjih nekoliko godina izniman ugled stekao je u inozemstvu, posebice u Francuskoj, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Stjepko Mamić, poznat i po tome što je sve donedavno uspješno plovio kao pomorski kapetan

Mamić je svojim slikarskim opusom već na početku izazvao pozornost javnosti, kako kritike tako i publike. Naravno, u središtu pozornosti Stjepka Mamića oduvijek je bilo more, najprije plovidbe, a onda i slikanje motiva mora

Kontinuirano slikate?

  • Preksinoć sam završio moju prvu sliku u 2022. godini na kojoj sam radio zadnjih šest mjeseci. Malo se oteglo jer sam izbivao iz atelijera  zbog mojih obveza u Parizu zadnja 3 mjeseca. 

U pitanju su izložbe?

  • Naime, izlagao sam ali i bio međunarodni kurator u prosincu 2021. na međunarodnom Festivalu sakralne umjetnosti (Fesstival d’Art sacre) na kojem sam dobio i nagradu za moju sliku Brasil-Olympic edition, 80×80 cm u miješanoj tehnici sa zlatnim listovima na lanenom platnu. U međuvremenu sam u listopadu  po peti put izlagao sa povijesnim pariškim Salon d’Automne kada sam pozan u njihovo punopravno članstvo. Potvrđen je i moj izbor za moje izlaganje na Art Capital i to sa najvažnijim povijesnim pariškim udruženjem umjetnika Societe des Artistes  Francais koji datiraju iz doba kralja  Louisa XIV. To je žirirana izložba kao i Salon d’Automne na kojoj se od više stotina tisuća radova umjetnika iz cijelog svijat odabere 1000 radova. Ujedno na Art Capital po pokroviteljstvom  predsjednika Francuske  i ministra kulture Francuske Republike izlažem i sa drugim po starosti pariškim povijesnim udruženjem Societe des Artistes Independants čiji sam punopravni član od 2018. god. Očekujem  termin za moju samostalnu izložbi u Parizu u Fondation Taylor koje je najstarije udruženje za zaštitu umjetnika a čiji sam punopravni član već 3 godine.

Novi ciklus miješanih tehnika na platnu ta zlatnim i srebrnim listićima popunjavao se je s novim slikama u proteklom razdoblju zaokružujući novi slikarski ciklus, uvijek i sve na temu mora, mističnog, opasnog i lijepog pratitelja čovjeka.

Stjepko Mamić voli snažan, vehementan kolor, od dominirajuće modre do boja svjetlosti, sunca koje prodire do dubina, tu su i čamci na površini u ribolovu i mnoštvo riba ili u zaigranim jatima ili pak u osami, neobične, magične ribe.

See also  Izložba Ane Mihalić "Tu i Tamo"

Prepletenost, povezanost čovjeka s morem postoji od prapovijesti, od davnine, čovjek se služio morem ali je znao platiti i visoku cijenu za svoju hrabrost, za svoju radoznalost, za svoju sposobnost i moć plovidbe.

Mamićevo more je mirno, prozirno, ne doima se prijetećim, privlačno je, no dubine su oduvijek bile tamne i mračne, opasne i pogibeljne.

Riba kao svestrani simbol mora čest je motiv Stjepka Mamića. One na njegovim slikama izgledaju poput nemilostivih čarobnica poniklih na morskom dnu, nepredvidljivih stvorenja, tajanstvenih i nerazotkrivenih. 

Jasno je kako je slikar Stjepko Mamić opčinjen morem, kao i čovjek Stjepko Mamić koji živi na obali mora i s morem je u svakodnevnom, neprekidnom kontaktu. I kada ga ne vidi čuje i kada je daleko od njega, osjeća ga.