Skip to content

Vrata Arktika – najudaljeniji američki nacionalni park

Nacionalni park i rezervat Gates of the Arctic američki je nacionalni park koji štiti dijelove lanca Brooks u sjevernom Aljasci

Park je najsjeverniji nacionalni park u Sjedinjenim Državama, smješten u potpunosti sjeverno od Arktičkog kruga. Park je drugi po veličini u SAD-u, nešto veći po površini od Belgije. Vrata Arktika prvotno su proglašena nacionalnim spomenikom 1. prosinca 1978., prije nego što su preimenovana u nacionalni park i rezervat nakon donošenja Zakona o očuvanju zemljišta nacionalnog interesa Aljaske 1980. godine.

Velik dio parka ima dodatnu zaštitu kao Vrata arktičke divljine koja graniče s pustinjom Noatak. Oni zajedno čine najveću susjednu divljinu u Sjedinjenim Državama.

Fauna uključuje smeđe medvjede, crne medvjede, mošusove, losove, ovce Dall, šumske vukove, vukodlake, kojote, risove, svizce, dikobraze, riječne vidre, crvene i arktičke lisice, dabrove, zečeve zečeve, muskrate, ćelave orlove sivice , oraha, velike rogate i sjeverne sokolove. Više od pola milijuna karibua, uključujući stadione Centralnog Arktika, Zapadnog Arktika, Teshekpuka i Porcupine, migrira kroz središnji lanac Brooks dva puta godišnje, putujući na sjeveru ljeti, a na jug zimi. Karibui su važni kao izvor hrane za domorodačke narode. Park je najsjevernija granica raspona za ovce Dall. Oko 132 smeđa medvjeda žive u parku i rezervatu, na temelju gustoće od oko jednog medvjeda na 100 četvornih milja.