Skip to content

MORE – Nin 2005. / sjećanje na prvu aktivnost Akademije Art

Na samom početku, prije 16 godina, portal Akademija Art bio je iz likovnog područja. Prva aktivnost Akademije Art bila je likovna radionica MORE – Nin 2005., od 11. do 18. lipnja 2005. godine u Ninu. Akademija Art osnovana je na samom početku 2005. godine. Donosimo reportažu sjećanja!

Sudjelovali su umjetnici:
SERGIJE MIHIĆ, ZAGREB
ZLATKO ČULAR, ZAGREB
DRAGAN KWIATKOWSKI, NIN
EDO UNKOVIĆ, SPLIT
ŽELJKO MARIĆ, MOSTAR
JADRANKA ŠTAJDUHAR, SISAK
EMIL ŽIŽMAN, SLAVONSKI BROD
NADA VUKASOVIĆ, VINKOVCI
VESNA ZVONAREVIĆ, SLAVONSKI BROD
IVAN MIHELČIĆ, ZAGREB
ANA MAŠIĆ-LONČAR, SLAVONSKI BROD
ANITA GRBAVAC-JAKOBOVIĆ, POŽEGA
BRANKO BUDIMIR, ZAGREB
NIKŠA ERCEG, PODSTRANA, SPLIT
JASMINKA SULIĆ, SLAVONSKI BROD
JOZO PIŠKOVIĆ, SLOBODNICA, SL. BROD
GORANKO ČAPLJAK, ZAGREB
NENAD BOŽIĆ, ZAGREB
STJEPAN KATIĆ, ZAPREŠIĆ

Sponzori likovne kolonije bili su Jozo Macan i Jelka Macan iz Nina, gdje su sudionici bili smješteni. Dolazak likovnih umjetnika bio je u subotu 11. lipnja 2005. (u jutarnjim satima) u Nin, Zadarska 25. (Nakon okupnjanja prvi zajednički ručak je u 14 sati). Otvorenje likovne kolonije bilo je u subotu 11. lipnja 2005. u 19 sati ispred crkvice Sv. Križa, uz stručno vodstvo gospođe Marije Dejanović, predsjednice Turističke zajednice Nina. Tijekom sedmodnevnog boravka u Ninu likovni umjetnici oslikat su povijesne dijelove grada te morske i cvjetne motive i uživalii u gostoprimstvu najstarijeg kraljevskog grada. Događaj je završio s radom 18. lipnja, a nastali radovi bili su izloženi tijekom ljeta u izložbenim prostorima Grada Nina.

Tada je akad. slikar Sergije Mihić, koji danas živi u Karlobagu i Gospiću, napravio i zaštitnu sliku za umjetnike s upisanim tekstom: “O Svevišnji, veliko je Tvoje more, a moj brod malen. Čuvaj moj brod, posadu i putnike njegove. Kapetanu daj mudrost, hrabrost, snagu i odlučnost, molim te”. – Hvala puno Sergiju, hvala svima!