Skip to content

Papa: Mir je dar i plod zajedničkoga zauzimanja

U prvom podnevnom nagovoru u 2022. godini papa Franjo je potaknuo vjernike da se zauzmu u izgradnji mira, moleći da Marija, Kraljica mira, postigne sklad u našim srcima i u cijelom svijetu. Nakon mise na današnju svetkovinu Marije Bogorodice, koju je slavio u bazilici svetoga Petra, papa Franjo je pozdravio hodočasnike okupljene na Trgu svetoga Petra, osvrćući se na Evanđelje današnje liturgije koje govori o čudu jaslica, kada pastiri bez oklijevanja žure vidjeti Dijete Isusa

Zamislimo Mariju koja je, kao nježna i brižna majka, upravo položila Isusa u jasle. U tom polaganju vidimo dar koji nam je dan: Gospa ne zadržava svojega Sina za sebe, nego nam ga daruje, pozivajući nas da ga pogledamo, prihvatimo i da mu se poklonimo. Tu je Marijino majčinstvo: Sina koji je rođen daje svima nama.

Bog je blizu
Polažući ga pred naše oči, Marija nam daje divnu poruku: Bog je blizu, na dohvat ruke – rekao je Papa. Ne dolazi snagom onoga tko želi da ga se bojimo, nego slabošću onoga tko traži da ga se voli. Rodio se malen i siromašan kako se nitko ne bi više sramio sebe: upravo kada doživimo svoju slabost i krhkost, možemo osjetiti Boga još bliže, jer nam se predstavio tako slab i krhak. Bog-dijete rađa se da ne bi nikoga isključio, čineći sve nas braćom i sestrama.

Svojom nježnošću Bog nam daje hrabrost
Nova godina započinje s Bogom koji nas hrabri nježnošću. Potreban nam je taj poticaj – istaknuo je Papa. Još uvijek živimo u neizvjesnim i teškim vremenima zbog pandemije. Mnogi se boje budućnosti i opterećeni su društvenim i osobnim problemima, opasnostima koje proizlaze iz ekološke krize, od nepravdi i gospodarskih neuravnoteženosti u svijetu. Gledajući Mariju Papa se spomenuo mladih majki i njihove djece koji bježe od rata i gladi ili čekaju u izbjegličkim kampovima. Promatrajući Mariju koja Isusa stavlja svima na raspolaganje, sjetimo se da se svijet mijenja i život sviju postaje bolji samo ako se stavimo na raspolaganje drugima. Ako postanemo tvorci bratstva moći ćemo ponovno isplesti niti svijeta rastrganoga ratovima i nasiljem – istaknuo je Papa.

Mir – dar i plod zajedničkoga zauzimanja
Podsjećajući na današnji Svjetski dan mira, Papa je istaknuo da mir dolazi od Boga i plod je zajedničkoga zauzimanja. On je dar, stoga ga trebamo moliti od Isusa, budući da ga nismo u stanju očuvati bez njegove pomoći. Uistinu možemo graditi mir jedino ako ga imamo u srcu, ako ga primimo od Kneza mira – rekao je te istaknuo da se i mi trebamo posvetiti miru, i to poduzimanjem konkretnih gesta.

See also  Godišnjica smrti kardinala Kuharića

Mir se gradi pozornošću prema posljednjima, promicanjem pravednosti, hrabrošću praštanja koje gasi vatru mržnje. Potreban nam je i pozitivan pogled – dodao je Papa – u Crkvi i u društvu, koji se potiče gledanjem na dobro koje nas može ujediniti, a ne na zlo koje nas razdvaja. Ničemu ne služi da klonemo duhom i da se žalimo; valja zasukati rukave i raditi za mir, moleći da Marija, Kraljica mira, postigne slogu za naša srca i za cijeli svijet.

Mir, oličenje svakog dobra
Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja papa Franjo je svima, na početku nove godine, poželio mir koji je „oličenje svakog dobra“, posebno na današnji dan kada Crkva slavi Svjetski dan mira koji je potaknuo sveti Pavao VI., 1968. godine. Spomenuvši se ovogodišnje poruke za današnji dan, čija je tema „Obrazovanje, rad i dijalog među generacijama: sredstva za izgradnju trajnoga mira“, Papa je istaknuo da bez ta tri čimbenika nema temelja za izgradnju mira. Zahvalio je talijanskom predsjedniku Sergiu Mattarelli na čestitci jamčeći svoje molitve za njega i talijanski narod te pozdravio ostale hodočasnike okupljene na Trgu svetoga Petra, a posebno članove Zajednice svetoga Egidija koji diljem svijeta rade za mir.