Skip to content

Dodjeljen FIJET “Oskar”

FIJET (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme Hrvatska), Svjetska udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu Hrvatska i ove je godine dodijelila svojevrstan hrvatski turistički Oscar, nagradu koju svojim članovima dodjeljuje strukovno udruženje

U nazočnosti brojnih uzvanika i turističkih novinara iz Hrvatske i inozemstva u hotelu Esplanade u Zagrebu upriličena je svečana dodjela Nagrade “Marko Polo – slavni putopisac, 2021.”. Nakon pozdravnih govora predsjednice Tine Čubrilo i gostiju – predstavnika hotela Esplanade kao domaćina, Grada i TZ Grada Zagreba, Ministarstva turizma i inozemnih novinara te glazbenih točaka u izvođenju Žige i bračnog para Jusić počela je dodjela nagrada i priznanja novinarima.
Grand prix : (statuu Marko Polo, rad Luje Lozice) primio je Željko Žutelija za knjigu:
“Moj Zagreb, najljepši grad na svijetu”.

Nagrada FIJET tolerancija dodijeljena je novinaru Večernjeg lista: Hasanu Haidaru Diabu, koji svojim dugogodišnjim objavama pridonosi razumijevanju različitosti i razbijanju predrasuda o dugim narodima i kulturama. 

Plakete s likom Marka Pola za “izvrsnost objavljenih reportaža i putopisa dobili su:
– Petra Somek i časopis Meridijani, za edukativne reportaže i putopise iz svih krajeva Hrvatske, vrhunske autorske objave i fotografije,
– Paula i Đelo Jusić – Adriaton – za serijal “Bajkovita Hrvatska”,
– Željko Marušić,za  emisiju: “Željko Marušić i gosti”,
– Slobodan Kadić, za  doprinos upoznavanju turističkih atrakcija i nepoznatih dragulja hrvatskog turizma kroz objave reportaža u Glasu Slavonije,
– Denis Mahmutović, za seriju reportaža objavljenih u novinskom izdanju “24 sata”,
– Vladimir Kumbrija, za osobni doprinos emisija o turizmu na prvom programu Hrvatskog radija.

Uručena su i posebna priznanja za reportaže i nove trendove, a primili su ih:
Radio Sljeme, Mario Pušić KA portal i Udruga Radio Student.

Zahvalnice FIJET Hrvatske dodijeljene su,
– Vojku Pleštini (Split),direktoru Međ.festivala turist. filma u Solinu, za partnerstvo u realizaciji projekta “Marko Polo”, Ivici Krizmaniću Maxu, direktoru Esplanade Zagreb. Posebna zahvalnica pripala je predsjednici Tini Čubrilo u povodu 15. obljetnice Fijeta Hrvatske, a koja je i potpredsjednica Svjetskog udruženja.

See also  Velike turističke gužve i u Omišu

FIJET darovnica dodjeljena je Gradu Korčuli.

Ocjenjivački odbor radio je u sastavu: Ante Gavranović, predsjednik, članovi: Jadranka Rilović (Hrvatski radio – 2. program) i Hrvoje Zovko, predsjednik HND.

Dodjela nagrada održana je uz Pokroviteljstvo ministarstva turizma i sporta te sponzorstvo HTZ, Grada i TZ Grada Zagreba, hotela Esplanade Zagreb, Grada i TZ Korčule.