U psihopatologiji je najvažnije razlučiti normalno ponašanje od patološkoga i utvrditi kada jedno prelazi u drugo. Medicinska naklada predstavlja nam najnovije izdanje sveobuhvatnog udžbenika naslova „Psihopatologija“ poznatog autora Dražena Begića

Marina Đarmati

Ovo, četvrto, obnovljeno i dopunjeno izdanje uvelike se razlikuje od početnoga, prvog izdanja. Dodana su nova poglavlja (o epidemiologiji u psihijatriji i psihopatologiji, o transkulturalnoj psihopatologiji)

Neka su poglavlja znatno promijenjena (o povijesti psihopatologije, o klasifikaciji psihičkih poremećaja, o dijagnozi psihičkih poremećaja, o bolestima ovisnosti, o suicidalnosti). Uvršteni su novi entiteti, npr. organski katatoni poremećaj, psihičkim poremećaji uzrokovani sintetičkim katinonima i kanabinoidima, bihevioralne ovisnosti, poremećaj s uvjerenjem o vlastitom neugodnom mirisu, ruminacijsko- regurgitacijski poremećaj, kompulzivni poremećaj seksualnog ponašanja i dr.

Najznačajnija promjena odnosi se na uvođenje 11. revizije Međunarodne klasifikacije bolesti, MKB-11, odnosno njezina konceptualiziranja psihičkih poremećaja i njihova šifriranja. Pri opisu kliničkih entiteta, gdje god je to bilo moguće, navedena je postojeća, MKB-10 i buduća MKB-11 klasifikacija, odnosno stara i nova šifra. To će olakšati snalaženje u primjeni novog klasifikacijskog sustava u prijelaznom razdoblju.

Zaključujemo da je riječ o  vrlo opsežnoj i sveobuhvatnoj literaturi koja će nadmašiti potrebe studenata medicine, zadovoljiti svaku znatiželju, kao i dodatno usavršiti u svom radu zdravstvene djelatnike. Srdačno preporučujemo da pogledate i ostalu ponudu Medicinske naklade koja je uz zanimljive stručne novitete, pripremila i odlične blagdanske popuste.

Bozo Skoko (1a) Previous post MALI ŽENSKO-MUŠKI RAZGOVORI S JEDNIM OD VODEĆIH HRVATSKIH KOMUNIKACIJSKIH STRUČNJAKA, PROF. BOŽOM SKOKOM
Steven Gundry - Paradoks dugovjecnosti Next post Kako ostati mlad u dubokoj starosti