Skip to content

Sakralni ciklus Mladena Žunjića

Poznati i vrijedni slikar Mladen Žunjić predstavio je nekoliko svojih novijih slika, ulja i akrila na platnu većeg, velikog formata sakralne tematike

Miroslav Pelikan

Gotovo je uobičajeno da likovni autor posveti dio svoga opusa sakralnim motivima i zaokruži ih u jedinstvenu cjelinu, pritom očuvajući sve bitne komponente svoje artističke specifičnosti

Naravno, bilo je uvijek i bit će različitih reakcija javnosti, od pozitivnih do negativnih, bez obzira na umjetničke dosege. I poznati i vrijedni slikar Mladen Žunjić predstavio je nekoliko svojih novijih slika, ulja i akrila na platnu većeg, velikog formata sakralne tematike.

Prepoznatljiv Žunjićev rukopis, potezi kista, geste, geste, koloristička paleta, čine temelj i ovoga zanimljivoga ciklusa. Ističe se motiv križa, izraženo dominantno crnilo u središtu slike, prošarano tragovima boje, na kome se uočava tijelo razapetog, tijelo Isusa Krista.

Zanimljiva je i podjela površine slike na prostore tame i prostore svjetla, neposredni dodir svjetla i tame.

Žunjić slobodno interpretira sakralni motiv, posve na svoj način, bez mnogo obaziranja na mnogobrojne likovne izvedbe u prošlosti ali i sadašnjosti, bojom iskazujući duboku doživljajnost.

Sakralni ciklus Mladena Žunjića svakako valja vidjeti u živo i tada ga doživjeti kao emotivni likovni zapis čovjeka i umjetnika.