Skip to content

U sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Možete mi, evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam – dr. Franjo Tuđman

Venina Markuš

Povodom 22. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije uz predstavnike Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u petak su položila cvijeće i upalila svijeće ispred spomenika Franji Tuđmanu na osječkom Trgu Slobode.

Cvijeće su položili i svijeće upalili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– S neizmjernom zahvalnošću prisjećamo se prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana pod čijim je vodstvom, uz nemjerljiv doprinos hrvatskih branitelja, obranjena, stvorena i međunarodno priznata Republika Hrvatska. Na nama je da nastavimo graditi Hrvatsku i grad Osijek kao poželjna mjesta za život – kazao je gradonačelnik Radić.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić rekao je kako je Franjo Tuđman, uz Stjepana Radića i Antu Starčevića, jedan od najvećih hrvatskih sinova.

– Donosio je odluke koje tada nije bilo jednostavno donositi. Ni danas, s odmakom vremena, ne možemo sa sigurnošću reći jesu li neke bile dobre ili ne, no tada su se morale donositi jer je bio rat. U tim okolnostima trebalo je imati vizije, snage, hrabrosti, znanja i svega što je imao da bi Hrvatsku proveo kroz rat, da bi ga završili i 1995. godine Hrvatsku oslobodili akcijom Oluja, a potom jedini u svijetu uspješno odradili mirnu reintegraciju okupiranog područja, dijela istočne Hrvatske – zaključio je župan Anušić.

Povodom 22. godišnjice smrti dr. Franje Tuđmana 10. prosinca 2021. izaslanstvo Vlade odalo je počast prvom hrvatskom predsjedniku na njegovom grobu na Mirogoju, a uz premijera Andreja Plenkovića bio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Danas, 22 godine nakon što je preminuo prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, došli smo iskazati poštovanje velikom državniku, čovjeku koji je preuzeo odgovornost za Hrvatsku i hrvatski narod u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima i okolnostima gdje se otvorio prozor mogućnosti da Hrvatska, nakon dugih stoljeća, stekne svoju samostalnost, svoju neovisnost i svoje međunarodno priznanje”, rekao je Plenković. 

Istaknuo je kako je Tuđman, uz veliku plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda te uz hrabrost i odvažnost hrvatskih branitelja, bio na čelu zemlje kada su se oslobađali okupirani teritoriji, bio je onaj koji je postavio temelje razvoja hrvatske demokracije, izgradnje institucija, pluralizma, socijalno-tržišnog gospodarstva te dao smjer prema EU i NATO-u.

Naglasio je kako sada, više od 20 godina nakon njegove smrti, možemo realno ocijeniti Tuđmanov značaj u povijesti hrvatskog naroda i povijesti suvremene hrvatske države.

“Stoga smo danas ovdje i kao sljednici njegove doktrine i njegove ideje o Hrvatskoj s velikom obavezom da, u vrijeme kada mi uživamo povjerenje hrvatskih birača, nastavimo raditi na dobrobiti hrvatskog naroda I stoga mu još jednom zahvaljujemo za sve što je učinio za Hrvatsku u presudnim trenucima”, poručio je Plenković.